Brokoli klice štite od bolesti creva

by | 16.11.2023
Brokoli klice štite od bolesti creva

Naučne strudije su dokazale da  ishrana bogata vlaknima, uključujući brokoli klice može smanjiti rizik od bolesti cveva. 

Dijeta sa visokim sadržajem vlakana, poput onih koji uključuju klice brokolija ili drugo povrće krstaša, mogu smanjiti simptome bolesti i poboljšati kvalitet života kod miševa sa inflamatornom bolešću creva (IBD). Dokazi ove studije obravljeni su u časopisu Američkog društva za mikrobiologiju.

Brokoli klice: Naučna istraživanja

Istraživači su radili uticaju klica brokolija na imunološkog sistem miševa, njihovim mikrobima u crevima, kao i obolelim od Kronove bolesti.U studiji su istraživači koristili četiri grupe IL-10-KO miševa. U prvom krugu, naučnici su angažovali miševe stare 4 nedelje koji su sve vreme jeli običnu hranu za miševe, kao i miševe koji su jeli mišju hranu u koju su dodate sirove klice brokolija. U drugom krugu su koristili iste dve grupe ishrane, ali miševi sa miševima koji su bili stari sedam nedelja.

Istraživači su bili posebno zainteresovani za razumevanje razvoja IBD-a u ranom životu, zbog čega su proučavali miševe s Kronovom bolesti u juvenilnoj fazi (4-6 nedelja) i u fazi adolescencije (7-9 nedelja). Uradili su to kako bi bolje razumeli interakcije domaćin-ishrana-mikrobna zajednica i težina bolesti, kao i starosne razlike.

Brokoli klice: Uticaj na mirofloru creva

Miševi su hranjeni sedam dana da bi se privikli na svoju ishranu pre nego što su istraživači pokrenuli simptome. Da bi se izazvali simptomi, u kavez su dodani novi zdravi miševi koji imaju više mikroba. Pošto IL-10-KO miševi u studiji ne mogu da proizvedu IL-10, njihov imuni sistem ima problema da toleriše mikrobiotu creva, a novi mikrobi u kavezu su pokrenuli kolitis i Kronove simptome. Sledećih 15-16 dana nakon infekcije, istraživači su redovno merili miševe i sakupljali uzorke fekalija kako bi procenili znake razvoja kolitisa.

Na kraju studije, istraživači su ispitali crevna tkiva eutanaziranih miševa i mikrobne zajednice prisutne u njihovim crevima, kao i prisustvo određenih markera upale i metabolita brokolija u krvi. Istraživači su želeli shvate kako je ishrana klicama brokolija uticala na mikrobnu biogeografiju u Kronovim modelima jer to ne mogu da proučavaju kod ljudi.

Zanimljivo otkriće

Naučnici su otkirli veoma ohrabrujuće rezultate. Prvo – miševi koji su jeli dijetu s klicama brokolija imali su veću koncentraciju protivupalnog metabolita zvanog sulforafan u svojoj krvi. Iako su miševi bili imunokompromitovani i imali kolitis, ovaj povećanje sulforafana ih je zaštitilo od teških simptoma bolesti kao što su gubitak težine, krvavog izmeta i dijareje.

Zanimljivo je da su istraživači otkrili da je mlađa grupa miševa bolje reagovala na ishranu sa klicama brokolija nego njihovi adolescenti. Mlađi miševi su imali blaže simptome bolesti i bogatije mikrobne zajednice u crevima. Jednostavno rečeno, otkrili su da su od četiri grupe koje su proučavali, mlađi miševi hranjeni klicama od brokolija imali najblaže simptome bolesti i najsnažniju mikrobiotu creva.

Hana-Photo / gettyimages.com