Vitamin C pospešuje rast kose

by | 16.11.2023
Vitamin C pospešuje rast kose

Ovaj popularni vitamin nije samo namenjen za jačanje imuniteta. On je odličan saveznik lepote, a može i da poboljša rast kose. 

Vitamin C je nadaleko poznat kao sastojak za negu kože jer joj vraća mladelački izgled. Naime, on nije samo prava blagodet za naš najveći organ, nego i za kosu. Pogledajmo kako on zapravo utiče.

Vitamin koji poboljšava rast kose

Vitamin C deluje na isti način u proizvodima za negu kose kao i u proizvodima za negu kože. On je možan antioksidans koji smanjuje oštećenje ćelija izazvano slobodnim radikalima, a takođe sprečava oksidativni stres izazvan stresorima iz okoline – kao što su zagađenje vazduha i ultraljubičasto zračenje, kako na koži tako i na kosi.

Osim toga,  vitamin C takođe može pomoći da se poveća proizvodnja kolagena na koži glave, baš kao što utiče na bolju proizvodnju kolagena u koži. Zato ovaj vitamin dodatno ubrzava rast kose.

Ako zamislite da oštećene dlake izgledaju kao šindre na krovu – i to podignute. Vitamin C će pomoći da se polegnu i učvrste jedna za drugu. Na taj način, keratinske krljušti ne štrče nego su polegnute zbog čega kosa izgleda sjajnije i hidratizovanije. Takođe, vitamin C štiti i od oštećenja nastala stilizovanjem.

Kako se koriste proizvodi s vitaminom C za rast kose

Maske za kosu sa vitaminom C mogu se nanositi jednom ili dva puta nedeljno za snažan efekat, a upotreba seruma za kosu sa vitaminom C zavisi od njihovog specifičnog saveta o upotrebi. Na primer, neke se mogu naneti nakon pranja, neke se nanose na vlasište sat vremena pre pranja, neke se mogu ostaviti preko noći, pa obavezno pročitajte etiketu kako biste pravilno primenili proizvod. Ne postoje kontraindikacije za redovnu upotrebu bilo kog kozmetičkog proizvoda sa vitaminom C. To je relativno bezbedan sastojak koji praktično ne izaziva neželjene efekte.

Obojena, oštećena i lomljiva kosa imaće najviše koristi od vitamina C zbog njegovih antioksidativnih i zaštitnih svojstava. Ovaj vitamin pomaže u održavanju integriteta kapilara, što je neophodno za adekvatno snabdevanje krvlju folikula dlake, a samim tim i za rast kose. To može pomoći da se ojača i zaštiti dlaku i učini da izgledaju njegovano i sjajno.

Uravnotežena ishrana

Prvi korak u rešavanju nedostatka vitamina C – dobro izbalansirna ishrana. Kao i kod svakog esencijalnog vitamina, kvalitetna ishrana je najbolji način da se uverite da  telo dobija vitamin C koji mu je potreban. Ljudi prirodno imaju manjak enzima zvanog l-gulonolakton oksidaza koji je neophodan za sintezu vitamina C, i stoga bi trebalo da unose vitamin C kroz svoju ishranu. Pojedine namirnice imaju posebno visoke koncentracije vitamina C:

  • Citrusno voće (uključujući limun, pomorandže i grejpfrut)
  • Krompir
  • Paradajz
  • Paprike
  • Zelena paprika
  • Kupus
  • Jagode

Vaše telo najbolje funkcioniše kada dobijate sve hranljive materije koje su mu potrebne na dnevnoj bazi.

Kako koristiti vitamin C za zdravlje kose?

Vitamin C u prahu se lako koristi i može se mešati u postojeće organske šampone, sredstva za pranje kose ili domaće uradi sam, kao što su ulje za kosu, maske za kosu i tako dalje. Pogledajmo primer kako koristiti vitamin C u prahu za rast kose.

Sastojci:

  • 2 kašike vitamina C u prahu
  • 1 zreli avokado
  • 2 kašike meda

Korak 1: Pomešajte sastojke i napravire glatku pastu – prilagodite količinu sastojkaka ako je potrebno.
Korak 2: Nanesite masku na kosu od korena do vrhova i isperite nakon 30 minuta.
Korak 3: Nakon toga nanesite prirodni balzam.

Zajedno sa vitaminom C, avokado i med neguju i hidriraju kosu.

shironagasukujira / gettyimages.com