AKO PRETERATE SA MASNOĆAMA – ZELENI ČAJ, ZA ŠEĆERE ČAJ OD CIMETA, ZA GAZIRANO OD KAMILICE, A KOD TESTA OD ĐUMBIRA

by | 17.10.2022
jovana-pejakovic-kulic-diplomirani-nutricionista-d_ako-preterate-sa-masnocama-zeleni-caj-za-secere-caj-od-cimeta-za-gazirano-od-kamilice-a-kod-testa-od-djumbira.png

Jovana Pejaković Kulić, diplomirani nutricionista – dijetetičar savetuje kako da balansiramo obroke da bi bili zdravi

 

 

Dva najbitnija pravila kada je mršavljenje u pitanju su kal­orijs­ki deficit i redovno ras­po­ređeni obroci u toku dana. Ostalo je individualno i zavisi od zdravstvenog stanja pacije­n­ta, sastava tela, kao i fizičke ak­tivnosti. Uvek je moguće napra­viti plan ishrane koji neće zah­tevati previše odricanja, ali su naravno određene promene stila života i ishane neophodne – ka­že na početku razgovora za Magično bilje Jovana Pejaković Kulić, diplomirani nutricionista – dijetetičar.

Kakav balans ishrane preporučujete u toku nedelje?

– Balansirano unošenje ug­ljenih hidrata, zdravih masti i proteina, kako na dnevnom tako i na nedeljnom nivou.

Da li kukuruz i šargarepu treba izbegavati na dijeti?

– Ukoliko osoba pati od dijabetesa ili insulinske rezis­ten­cije kukuruz je nepoželjan, a šargarepa je poželjna, ali samo u sirovom obliku. U ostalim slučajevima nije ih neophodno isključiti sa jelovnika.

Koje namirnice ne prijaju određenim organima? Čime ih zameniti, naročito ako pripa­daju grupi zdravih?

– Postoji čitav niz namirnica sa recimo visokim glikemijskim indeksom koje bi trebalo isklju­čiti kod dijabetesa iako se smat­r­a­ju zdravim namirnicama. Isto važi i za neke druge bolesti, ali je spisak podugačak. U svakom slučaju uvek postoji adekvatna zamena ili se namirnica ne is­klju­či skroz već svede na minimum.

Šta je dobro uzimati pred spavanje?

– Pred spavanje nije dobro uzimati hranu barem dva do tri sata. Može se piti tečnost u vidu blagih čajeva ili vode. Pistaći sadrže melatonin koji je od­go­voran za dobar san, ali zbog varenja ni njega ne bi trebalo uzimati barem dva sata pred spavanje.

Koje namirnice utiču na bolje raspoloženje?

– Kakao među prvim namir­nicama, kao i ribe bogate ome­ga 3 masnim kiselinama ili orašasti plodovi.

Šta podstiče, a šta umiruje gorušicu?

– Sve što je premasno i pre­začinjeno (kiselo, ljuto itd.) pogoduje stvaranju gorušice, kao i vruća testa i jaki slatkiši. Za umirivanje gorušice mogu da se koriste sirovi neslani bademi, čaj od kamilice ili soda bikarbona kao prva pomoć, ali svakako treba čitavu ishranu prilagoditi njenoj prevenciji.

Koji su čajevi sa prvu pomoć ako smo preterali sa masnoćama, šećerima, gazi­ranim ili kiselim ili testom?

– Za masnoće zeleni čaj, za šećere čaj od cimeta, za ga­zirano čaj od kamilice, a kod testa čaj od đumbira.

Koje je prosečno vreme varenja konkretnih namirnica?

– Određene namirnice se va­re sporije, a određene brže. To je i jedan od razloga zbog kog ne bi trebalo da konzu­miramo određene kombinacije namir­nica istovremeno, tj. namirnice koje imaju veoma različito vre­me varenja, kako ne bi došlo do nadimanja i otežane apsorp­cije hranljivih materija iz diges­tiv­nog trakta.

Npr. sirovo voće se vari veo­ma brzo, oko 20 minuta, dok se meso vari i do dva sata, pa uko­liko uzmemo voće ubrzo nakon obroka sa mesom dolazi do dis­pepsije truljenja u našem diges­tivom traktu koja rezultira gaso­vima, nadimanjem, gorušicom.

Da li avokado smanjuje rizik od raka grlića materice i zašto?

– Može pozitivno da utiče na prevenciju raka grlića zbog vi­sokog sadržaja folne kiseline, ali naravno da postoji i druga hrana koja takođe sadrži visok nivo folata, kao npr. zeleno lisnato povrće.

 Savet za zdravu kožu, kako rešiti probem sa aknama?

– S obzirom da su akne infla­matorna bolest kože, celer mo­že da pomogne jer je odlična antiinflamatorna namirnica koja sadrži i dosta vlakana, a malo šećera za koji znamo da izaziva inflamacije. Međutim, kada je složeno stanje kože kao što su akne u pitanju, ne mo­žemo se nikako osloniti samo na jednu namirnicu i samo na isključivo zdravu ishranu jer je tretmanu potrebno prići iz različitih uglova.