ZNACI USPORENOG RADA TIROIDE: UMOR, LOŠA KONCENTRACIJA, ZNOJENJE…

by | 10.04.2023

 Hipotireoza je praćena nizom simptoma. Naučite da ih prepoznate na vreme

Smanjena fukcija tiroide, hipotireoza, praćena je nizom simptoma. Pogledajte koji su najzastupljeniji.
Slaba koncetracija, lakša zaboravnost, usporena motorika, nagle promene raspoloženja, razdražljivost, jaka pospanost, izležavanje u krevetu duže nego što je to uobičajeno, depresivno raspoloženje, psihotični simptomi (halucinacije, paranoja, deluzije) – dešavalo se i da se hipotireoza zameni za neko ozbiljno psihičko oboljenje i da oboleli završi na odeljenju psihijatrije.

Najčešći simptomi hipotireoze su pospanost u toku dana, hroničan umor i opšta iscrpljenost i pored normalnog noćnog sna od sedam pa i više sati. Ukoliko potraje, oboleli je sve napetiji i razdražljiviji.

Ono što još karakteiše hipotireoizam je usporen metabolizam koji se javlja usled smanjene potrošnje kiseonika u tkivima obolelog, kao i smanjene aktivnosti određenih enzima. Oboleli slabije podnosi hladnoću zbog nešto niže bazalne temperature tela. Takve osobe se manje znoje, imaju usporen srčani rad – bradikardiju, nešto viši nivo LDL holesterola i triglicerida, apetit je ponekad smanjen, mada može biti i normalan.
Ako je smanjena fukcija štitaste žlezde udružena sa anemijom, simptomi hipotireoze su mnogo ozbiljniji.

Perutanje kože koja je veoma suva i sklona različitim upalnim procesima. Bubuljice i akne, dermatitisi, ekcemi, impretigo i mnoga druga kožna oboljenja. Zimi može da se javi intenzivan svrab kože, gotovo neizdržljiv.

Kosa je dosta tanka, proređuje se i više opada, postoji mogućnost i da se u potpunosti oćelavi.

Zadržavanje tečnosti u tkivima: podbulo lice, otečeni kapci, jezik je uvećan. Glas je dosta dublji i javlja se promuklost, upala grla je češća nego obično. Edemi u potkolenicama, problemi sa sluhom, žućkasta koža.

PMS simptomi, praćeni obilnim krvarenjima za vreme ciklusa, u težim slučajevima neplodnost, slabost mišića praćena grčevima, bolni zglobovi, nestabilan hod, sporije zarastanje rana, gušavost, povišen pritisak i hroničan zatvor.

 

U prodavnicama Biljnog centra Magično bilje možete nabaviti prirodan nehormonski preparat za regulisanje rada štitne žlezde Endonorm

Preparat možete kupiti u prodavnicama Biljnog centra u Beogradu, u Maksima Gorkog 25, Brankovoj 16  putem mejla [email protected] ili putem internet prodavnice 

 Više o Endonormu pročitajte ovde .