JAPANSKI PROIZVOD: ZAUSTAVITE RAST TUMORA I POJAVU METASTAZA

by | 11.04.2023

Dr Hiroaki Nanba, profesor emeritus Farmaceutskog fakulteta Kobe, gostujući profesor postdiplomske škole Univerziteta Kagošima i prvi dobitnik Paulingove velike nagrade otkrio je da polisaharid u gljivi maitake i njena D-frakcija usporava rast ćelija karcinoma aktiviranjem imunoloških ćelija. Njegovo otkriće bilo je toliko važno da ga je finansirala Vlada SAD

 

Otkako je sredinom osamdesetih godina prošlog veka počeo uzgoj gljive maitake, ova legendarna i ukusna gljiva stekla je veliku popularnost među Japancima. Brojni mikolozi i farmakolozi razjasnili su njena lekovita svojstva, a snažno delovanje protiv tumora privuklo je mnoge istraživače. Za razliku od mnogih drugih ekstrakata pečurki koji moraju da se primaju intravenozno, maitake D-frakcija ima sposobnost da inhibira rast tumora i kada se daje oralno.

U tom kontekstu, sprovedeni su testovi koji se bave usporavanjem rasta i metastazama karcinoma nakon operacije oralnom primenom gljive maitake. Klinička studija je pokazala da je D-frakcija ove gljive efikasna protiv karcinoma dojke, pluća, jetre, prostate i mozga. Testovi na ljudima i životinjama pokazuju sadejstvo sa hemoterapijom, istovremeno ublažavajući njene ozbiljne neželjene efekte. Važno je napomenuti da čak i među pečurkama maitake (Grifola frondosa) postoji mnogo sojeva, a neki sadrže vrlo malo beta glukana, aktivnog sastojka koji stimuliše imuni sistem. Od takvih sojeva maitake, D-frakcija se možda neće dobiti.

Tokom svog predanog rada, dr Nanba ispitao je ukupno trideset i šest vrsta japanskih pečurki i pečurki iz drugih delova sveta na potencijalne antikancerogene efekte njihovog polisaharida, a maitake je pokazao najjači efekat. Polisaharid maitake je rafinisan u nekoliko frakcija nazvanih A, B, C i D, po redosledu njihove ekstrakcije. Poslednja dobijena, „D-frakcija“, pokazala je moćna antitumorska svojstva. Ekstrakcija je nazvana „MD-frakcija“, a M označava maitake. Ova MD-frakcija ima posebnu molekularnu strukturu koja se ne nalazi u drugim vrstama pečuraka i smatra se da pokazuje jače imunološke efekte. Prema studijama, ova frakcija maitake ima sposobnost da direktno pojača aktivnost ćelija prirodnih ubica (NK) i da promeni ćelije prekursora NK u aktivirane NK ćelije.

– Dugo sam bio angažovan u laboratorijskim istraživanjima gljive maitake. Otkrio sam prepoznatljiv polisaharid kojeg nema u drugim vrstama pečurki. Nazvao sam ga MD-frakcija – ističe dr Nanba.

Velika moć MD frakcije na imuni sistem dokazana je u kliničkoj studiji u kojoj je učestvovalo ukupno sto šezdeset i pet pacijenata sa karcinomom u trećem ili četvrtom stadijumu kancera, starih od dvadeset i pet do šezdeset i pet godina, koji su uz hemoterapiju uzimali maitake. Regresija tumora, ili značajno poboljšanje simptoma, primećeno je kod jedanaest od petnaest pacijenata sa rakom dojke, dvanaest od osamnaest pacijenata sa rakom pluća i sedam od petnaest pacijenata sa rakom jetre. Ako se maitake uzimao zajedno sa hemoterapijom, ove stope poboljšale su se za 12-28%.

Maitake ne ubija ćelije raka direktno već stimuliše imuno kompetentne ćelije i pojačava njihovo delovanje protiv ćelija karcinoma. Hemoterapija bi trebalo da direktno ubija ćelije raka.

Hemoterapija je ponekad veoma štetna jer smanjuje imuni sistem pacijenata. Utvrđeno je da se mnogi pacijenti sa naprednim karcinomom oporavljaju od ozbiljnih neželjenih efekata izazvanih hemoterapijom uzimajući maitake D-frakciju (oralno) kao pomoćno sredstvo. Iz gornjih studija se čini da maitake i hemoterapija deluju zajedno, a maitake se pokazao dragocenim pomoćnim sredstvom u hemoterapijskom lečenju karcinoma.

Više o MD-frakciji, gljivi maitake i Maitake extractu dr Nanba pročitajte ovde.

Maitake extract dr Nanba možete nabaviti u prodavnicama biljnog centra Magično bilje u Beogradu, Brankova 16 ili Maksima Gorkog 25.