ZIMNICA BEZ KONZERVANSA: PRVI USLOV SU ČISTE TEGLE

by | 30.09.2021

Da biste izbegli korišćenje hemikalija u namirnicama koje ostavljate za zimu, dobro sterilišite ambalažu

 

Da biste izbegli korišćenje hemikalija u namirnicama koje ostavljate za zimu, dobro sterilišite ambalažu. Ako to ne uradite na pravi način, sav vaš trud u pronalaženju i pripremi zrelih i zdravih plodova pašće u vodu.

Četiri su osnovna načina sterilizacije tegli i flaša.

Kipuća voda

Sterilizaciju tegli možete izvršiti jednostavno kuvanjem u vreloj vodi 10 do 15 minuta neposredno pre punjenja zimnicom. Na taj se način uništavaju sve klice koje mogu da izazovu kvarenje.

Sterilizacija u rerni

Ovaj postupak traje malo duže.  Oprane tegle stavite u rernu   na prethodno položen dvostruki sloj papira za pečenje. Tegle/flaše složite tako da se ne dodiruju.

Ostavite ih dvadeset minuta u rerni na 130 stepeni. Koristete rukavicu da ih izvadite i ostavite na čistom stolu da se ohlade.

Upotreba mikrotalasne rerne

Prvo očistite i operite teglu, a zatim je stavite u mikrotalasnu i uključite na “najjače” i to 30 do 45 sekundi. Potom je okrenute naopako stavite na papirni ubrus da se osuši. Obavezno prethodno skinite metalne poklopce, njih ovako ne možete da sterilišete.

Mašina za pranje sudova

Ovo je svakako najjednostavnija metoda. Pazite da mašina bude prazna i čista. Stavite tegle i poklopce  i pokrenite ciklus pranja koji traje toliko dugo koliko i priprema džema. Izvadite tegle i ostavite ih na čistom ubrusu da se ohlade.