NAJBOLJI PRIRODNI LEKOVI ZA BUBREGE (1. DEO)

by | 29.09.2021

 Zelena nefrologija  pomaže da, ako  patite od bolesti bubrega, uz lekarsku terapiju ublažite tegobe

 

Razumevanje uloge bubrega prvi je korak u kontroli zdravlja.

Bubrezi, dva organa u obliku pasulja, koji se nalaze u donjem delu leđa, sa obe strane kičmenog stuba, igraju važnu ulogu u vašem celokupnom zdravlju, više nego što biste mogli da pretpostavite.

Ako patite od bolesti bubrega, uz lekarsku terapiju koristite i prirodne lekove koji mogu da vam pomognu, Ovo  su prvih deset prirodnih lekova.

Voćni sok
Bolesnici kojima otkazuju bubrezi ili imaju kamen u bubregu trebalo bi svakodnevno da piju voćne sokove jer pomažu da se uklone toksini iz organizma.
Postoji niz voćnih sokova koje možete konzumirati, poput pomorandže, limuna, grožđa, brusnice, jabuka, itd.
Ako imate upalu bubrega, trebalo bi da pijete i sok od šargarepe. Sok treba da bude svež, a možete da dodate i sok od limuna i med. Dobro je popiti čašu soka dnevno, naročito u jutarnjim satima, na prazan stomak, kako bi imao što bolje dejstvo.

 Čaj od kamilice
Čaj od kamilice smatra se kućnim lekom koji pomaže da bubrezi isperu toksine i otpad iz tela.
Dijabetes može dovesti do otkazivanja bubrega. Mnoge studije su pokazale da je čaj od kamilice delotvoran u regulisanju nivoa glukoze u krvi u vašem telu.

Lubenica
Lubenica se smatra jednim od prirodnih lekova kod bubrežne insuficijencije. Prvo, lubenica nema mnogo fosfora i kalijuma. Lekari uvek savetuju pacijente sa bubrežnim problemima da ograniče unos fosfora i kalijuma, budući da su fosfor i kalijum dva minerala koja dovode do disfunkcije bubrega.
Drugo, lubenica se sastoji od 92% vode koja pomaže bubrežnom i mok­raćnom sistemu da se reši akumuliranih otrova i otpada.
Međutim, važno je napomenuti da je lubenica vrlo bogata prirodnim šećerom, pa pacijenti sa bolesnim bubrezima i dijabetesom ne smeju jesti previše lubenice.

 Koren sleza
Koren sleza povećava protok urina jer je dobar diuretik. Može da ispere minerale i toksine iz bubrega, kao i iz bešike.
Studije su otkrile da je koren sleza veliki izvor antioksidanasa koji pomaže da zaštitite ćelije i telo od oštećenja slobodnih radikala, podstičući zdravlje bubrega.

Vitamin C
Vitamin C igra važnu ulogu u borbi protiv infekcije bubrega. Povećava kiselost u bubregu i onemogućava rast bakterija.
Ako je bol od bubrežne insuficijencije nepodnošljiva, trebalo bi da pijete limunadu svakodnevno. Ona može ukloniti toksine i otpad iz kože.
RECEPT: Iscedite sok od limuna, dodajte čašu tople vode, dobro promešajte i pijte ga ujutro na prazan stomak. Ako želite rezultat, pijete ga svakodnevno.

Pijte puno vode
Niko ne može poreći važnu ulogu vode u našem zdravlju. Osobe koje imaju bolesne bubrege treba da unose više vode dnevno.
Voda štiti bubreg od viška otpada i otpadnih proizvoda u bubrezima. Voda čisti i ispira toksine i otpad. Zato, čak i ako niste žedni ili zahvaćeni infekcijama, još uvek morate da pijete najmanje osam do deset čaša vode tokom dana.

 Natrijum bikarbonat ili soda bikarbona
Mnogi ljudi koji primaju tretman s natrijum bikarbonatom mogu osetiti brz napredak i kod otkazivanja bubrega.
Soda bikarbona je jedan od delotvornih domaćih lekova kod otkazivanja bubrega i poboljšanja kvaliteta života. Ako želite da postignete zadovoljavajući rezultat, svakodnevno bi trebalo da pijete rastvor sode bikarbone u čaši vode.

 Trešnje
Trešnje mogu poboljšati rad bubrega. Preporučljivo je za pacijente s bolesnim bubrezima da uključe trešnje u redovnu ishranu.

Cimet
Cimet je jedan od prirodnih lekova kod bolesti bubrega jer reguliše nivo glukoze u telu.
Dodavanje cimeta u redovnu ishranu može da pomogne kod šećerne bolesti, štiteći vaše zdravlje od poremećaja šećera u krvi.
Višak glukoze može povećati rizik od razvoja dijabetesa i bubrežne insuficijencije. Cimet možete staviti u čaj ili kafu.
Nisu pronađeni nikakvi izveštaji o povećanim rizicima oksalata ili bilo kakvim neželjenim nuspojavama.