ZDRAVA JE I BERE SE U SEPTEMBRU

by | 15.09.2022

Rabarbara snižava povišeni krvni pritisak, preventiva je kod šećera, štiti od Alchajmera

 

Rabarbara nije uobičajna, nije među najpopularnijima, ali je najzdravija i najkorisnija, mišljenja je turska doktorka  kardiolog Janan Karataj. Naime, ova biljka kontroliše nivo šećera, pomaže u regulaciji pritiska i štiti od Alchajmerove bolesti.

Specijalista iz oblasti kardiovaskularnih bolesti, profesorka Karataj, naglasila je da je ova namirnica izuzetno efikasna u održavanju zdravlja srca i snižavanju holesterola. Prosto rečeno, to je najzdravija hrana na svetu, tvrdi stručnjakinja.

– Spremite je sa jajima i dobićete najzdravije jelo na svetu. Pored toga, biljka je bogata antioksidansima i vitaminima, uključujući vitamin C – kaže profesorka iz Turske.

Po njenim rečima, rabarbara nije dobra samo za srce, već je istovremeno poznata i po blagotvornom dejstvu na jetru, štitnu žlezdu i mozak.

Koje su zdravstvene prednosti rabarbare?

– jača imuni sistem, čini telo snažnim i zdravim;

– balansira nivo šećera u krvi, snižava holesterol i daje energiju telu;

– kompot od rabarbare je koristan za krvni pritisak i dijabetes;

– poboljšava varenje, otklanja problem zatvora;

– bogata je vitaminima A, B1, B2, C, E i K i pomaže kod brojnih bolesti;

– podstiče apetit i korisna je za one koji treba da se ugoje;

– istraživanja su pokazala da preventivno deluje na Alchajmerovu bolest;

– pomaže kod stanja kao što su umor, nesanica, stres;

– obnavlja kožu, zaglađuje bore – poznata po svom antiejdž dejstvu;

Kako se sprema?

Ova biljka se uglavnom konzumira u sirovom obliku, ali može i da se peče. Evo recepta za kajganu sa rabarbarom:

Crni luk iseckati i propržiti na malo ulja. Četiri-pet stabljika rabarbare iseckajte, dodajte u luk, posolite i nastavite sa prženjem. Pre nego što se rabarbara proprži, umutite jaja, izlijte preko i još kratko propržite. Poslužite toplo.

Gajenje rabarbare

Razmnožavanje može biti vegetativno ili generativno. Uglavnom se razmnožava vegetativno, tako što se rizom deli u periodu mirovanja – u jesen ili u proleće. Za deljenje rizoma se uzimaju dvogodišnje ili trogodišnje biljke, a dele se tako da na svakom bude 2 – 3 pupoljka.

Generativno razmnožavanje se uglavnom koristi pri selekciji semena. Cvet oprašuju insekti, a kada opadne i sazri, seme se može koristiti. Kod nas se ovo dešava sredinom leta. Biljke koje se gaje iz semena su slabijeg rasta, imaju tanje lisne drške i zbog toga se rabarbara za konzumaciju razmnožava vegetativno, deljenjem rizoma.