Zašto se javlja šarena koža na nogama i rukama – kako rešiti problem?

by | 09.07.2024
Zašto se javlja šarena koža na nogama i rukama - kako rešiti problem?

Šarena koža je stanje koje može biti nezavisno ili povezano sa drugom patologijom. U prvom slučaju obično ne zahteva lečenje. U drugom slučaju može biti potrebno medicinsko praćenje.

Šarena koža se medicinski naziva livedo reticularis. Nauka ne zna tačne razloge zašto se ova anomalija javlja. Veruje se da u mnogim slučajevima to može biti nuspojava nekih lekova ili simptom nekih patologija.

Šta je šarena koža?

Šarena koža je stanje kože u kojem je koža prekrivena mrežastim mrljama koje mogu biti crvenkaste, plavičaste ili ljubičaste. Najčešće se pojavljuje na nogama, ali se može pojaviti i na rukama ili gornjem delu tela. Ovakve šare se često pojavljuje na nogama i mogu biti praćene osećajem hladnoće ili trnjenja. Livedo reticularis može biti idiopatski (bez poznatog uzroka) ili može ukazivati na osnovno medicinsko stanje.

Šta uzrokuje šarenu kožu?

Postoji nekoliko uzroka, u zavisnosti od toga da li se radi o idiopatskom livedo reticularisu koji se javlja bez ikakvog očiglednog razloga i obično nije povezan sa ozbiljnim zdravstvenim problemima.

Ukoliko se radi o sekundarnom livedo reticularisu, uzrok može biti povezan sa različitim medicinskim stanjima, uključujući:

Autoimune bolesti

Lupus: Autoimuna, inflamatorna bolest u kojoj sunčeva svetlost može izazvati osip na koži. Najkarakterističniji od njih je izbijanje u obliku leptira koji se pojavljuje na licu. Lupus može dovesti do išaranosti kože. Ovaj simptom prate i drugi kao što su bol, otok, umor, groznica, suve oči, ukočenost i respiratorni problemi. Prsti na rukama i nogama postaju plavi na hladnom vremenu.

Reumatoidni artritis: Autoimuna bolest, čiji je karakterističan simptom zapaljenje zglobova. U mnogim slučajevima to dovodi do išaranosti kože, jer utiče na krvne sudove. Ostali simptomi uključuju nisku temperaturu, umor, ukočenost i bol koji traje više od 30 minuta, anemiju, kvržice ili čvorove itd.

Antifosfolipidni sindrom: Takođe poznat kao Hjuzov sindrom, ovo je autoimuna bolest koja uzrokuje probleme sa cirkulacijom, krvne ugruške i čireve na nogama. Njegov najkarakterističniji simptom je mrlja koža. Posebno pogađa mlade i sredovečne odrasle osobe.

Slaba cirkulacija

Utvrđeno je da postoji veza između slabe cirkulacije i livedo reticularis. To je zato što ako postoji nedostatak krvi bogate kiseonikom, bogate hemoglobinom, rezultat može biti promena boje kože.

Hipotireoza

Štitna žlezda proizvodi hormone koji utiču na brzinu metabolizma. Ako je nedovoljno aktivan, može izazvati depresiju, umor i debljanje. Poznato je da je šarena koža jedan od  simptoma hipotireoze.

Pankreatitis

Pankreatitis je zapaljenje pankreasa. Izaziva jak bol u stomaku, mučninu i povraćanje. Tri dana nakon pojave simptoma ovog stanja može se pojaviti mrlja koža. Stoga se smatra sekundarnim simptomom stanja.

Potres mozga

Potres mozga je hitna medicinska pomoć uzrokovana traumom, opekotinama, gutanjem otrova, gubitkom krvi ili infekcijom. Pored šarene kože, izaziva kratak dah, ubrzan rad srca, vrtoglavicu, mučninu, povraćanje, slabost, nesvesticu, ubrzano disanje i proširene zenice.

Kako se leči šarena koža?

Najčešće, mrlja koža nestaje sama. Ako ovo stanje ne nestane samo od sebe, moraćete da se obratite lekaru. Od prvog pregleda i možda inicijalnog pregleda, lekar može naručiti niz testova kako bi utvrdio uzrok stanja. To može uključivati testove krvi, ultrazvučno skeniranje itd.

Tretman će zavisiti od uzroka. Ako je uzrok autoimuna bolest, obično će biti propisani lekovi koji kontrolišu imuni odgovor i na taj način smanjuju upalu. Ako je uzrok pankreatitis, biće propisani antiinflamatorni lekovi i intravenske tečnosti. Ako je uzrok potres mozga, biće data hitna pomoć.

Da li se može sprečiti šarena koža?

Ako je šarena koža primarno stanje, odnosno nije povezano sa nekom drugom bolešću, najbolji način da se spreči je da se zagrejete, posebno noge. Vežbanje i zdrava ishrana takođe pomažu u sprečavanju problema sa cirkulacijom. Izbegavanje pušenja i stresnih situacija pomaže u sprečavanju ovog stanja. Kao i kod svakog stanja, što se ranije otkrije i leči, to bolje. Najbolje je da se konsultujete sa lekarom ako se ovaj problem često javlja ili ne nestaje sam.

GeoSap / shutterstock.com