ZAŠTO BI TREBALO DA SVAKI DAN POJEDETE PO JEDNU SMOKVU

by | 16.08.2021

 Voće koje  smanjuje holesterol, poboljšava pamćenje, pomaže kod dijabetesa, smanjuje rizik od raka

 

Ukoliko želite da odbacite slatkiše, probajte ovih dana da se zasladite sa po jednom smokvom. Upravo avgust je mesec u kojem možete na svakom uglu naći sveže i sočne smokve. Ovo ukusno voće je izuzetno zdravo. Neki bi rekli i jedno od najzdravijih. Samo uzmite u ubzir činjenicu da smokva ne zahteva tretiranje pesticidima.

Veoma se lako i jednostavno gaji, a jedino što joj je potrebno je sunce.

Naučnici tvrde da je čoveku dovoljno da svaki dan, najbolje u jutarnjim satim, pojede po jednu smokvu. Evo zašto je ovo voće odlično za zdravlje:

Prevencija raka: Naučnici iz Japana su dokazali da ekstrakt smokvi, njihov sastojak benzaldehid doprinosi smanjenju tumora kod ljudi. Uz pomoć smokve moguće smanjiti rizik od raka prostate. Takođe, veruje se da konzumiranje smokvi smanjuje rizik od raka dojke u menopauzi.

Smanjuje holestrol: Dokazano je povoljno delovanje smokvi na nivo holesterola u krvi. Biljni steroli poput stigmasterola i lanosterola, koje sadrže smokve vežu se na molekule holesterola u crevima i tako ometaju njegovu apsorpciju.

Narodni lek: 3 smokve potopiti u 2,5 ml jabukovog sirćeta. Ostaviti da odstoji 24h, a ujutru pojesti smokve, a u preostalo sirće staviti nove 3 smokve. Konuzumirati smokve svako jutro tokom 10 dana. (Može suve, a može i sveže.)

Pomoć u lečenju dijabetisa: Smokve su izuzetno slatko voće, pa se dijabetičarima preporučuje oprez. Umereno korišćenje smokvi može biti lekovito i za ljude koji se bore sa šećernom bolešću. Jedna smokva dnevno je dovoljna.

Poboljšavaju pamćenje: Redovno uzimanje smokvi sprečava anemiju i poboljšava pamćenje. Samo četiri suve smokve osiguravaju čak četvrtinu preporučene dnevne doze gvožđa koja je potrebna našem organizmu.