BRZA REŠENJA ZA HIPERTENZIJU

by | 14.08.2021

Dok ne stignete do lekara stanje ublažite uz napitke od lipe, sok od limuna, celer, bananu…

 

  Visok pritisak jedna je od najčešćih tegoba populacije. Glavni razlozi zbog kojih ne uspevamo da ovu bolest držimo pod kontrolom su preskakanje terapije i stres.

Kardiolozi ističu da je za osobe sa dijagnostikovanom hipertenzijom od ključne važnosti da redovno uzimaju terapiju, ali ako niste na lekovima, a imate povišen pritisak, postoji način da ga brzo smanjite.

Lekari prvenstveno savetuju da legnete na ravnu površinu, stavite jastuk ispod glave, a na noge podlogu za grejanje napunjenu ledenom vodom. Ovo će smanjiti pritisak i glavobolju.

Pored toga u slučaju naglog povećanja pritiska uradite sledeće:

Napravite oblogu od jabukovog sirćeta
Nakvasite tanku krpu od prirodnog materijala (poželjno gazu) rastvorom sirćeta i nanesite na stopala. Držite tako 10-15 minuta.

Pijte napitke za izbacivanje tečnosti
Pijte čaj od lipe i brusnice, čaj od latica divlje ruže, peršuna ili kukuruzne svile. Svi ovi napici imaju diuretički efekat koji pomaže u snižavanju nivoa krvnog pritiska.

Napravite sok od limuna i meda
Ovaj napitak se naziva i “eliksirom zdravlja”. Sipajte mineralnu vodu u čašu, dodajte pola isceđenog limuna i jednu kašičicu meda. Sve promešajte i popijte.

Celer
Štapići celera su takođe korisni, uzimajte ih uz vodu ili grickajte u toku dana. Ovo povrće je odlično i za razređivanje krvi.

Smuti od banane
Starijim ljudima lekari savetuju da jedu banane. Ovo voće je odličan izvor kalijuma, smanjuje nivo natrijuma u telu i ublažava simptome povišenog pritiska.

Najbolje je napraviti mlečni šejk od banane: u blender ubaciti   1 bananu i sipati čašu mleka. Prednost ovog “leka” je što možete da se pije svakodnevno.

Seme lubenice
Možete  da skuvate 2 kašike osušenih i usitnjenih semena lubenice. Čaj neka odstoji 40-50 minuta, a zatim ga procedite. Uzimajte četiri kašike “leka” četiri puta dnevno.