Voćno-proteinska dijeta obećava gubitak težine – do 5 kg za 5 dana!

by | 14.05.2024
Voćno-proteinska dijeta obećava gubitak težine - do 5 kg za 5 dana!

Zar ne zvuči primamljivo da za nekoliko dana izgubite 5 kilograma? U tom slučaju može da pomogne voćno-proteinska dijeta. Smatra se da umanjuje osećaj gladi i neće štetiti zdravlju.

Kada pratite voćno-proteinsku dijetu, treba jesti samo proteinsku hranu, naizmenično sa voćem. Namirnice koje sadrže masti i ugljene hidrate su isključene iz ishrane tokom čitavog trajanja dijete. Zbog toga ne možete ni dodati sosove ili začine (da ne pominjemo priloge) u jelo napravljeno od proteinskih proizvoda. Čak i količinu soli treba svesti na minimum.

Šta je voćno-proteinska dijeta?

Voćno-proteinska dijeta se zasniva na principu odvojene ishrane i ograničavanja konzumiranja hrane sa visokim sadržajem ugljenih hidrata – što dovodi do gubitka težine. Ali upravo zato što hrana treba da bude sa malo ugljenih hidrata, ne može se jesti svo voće.

Na primer, suvo voće, banane i grožđe su strogo zabranjeni. Još jedno važno pravilo u voćno-proteinskoj ishrani je jelo na svaka dva i po sata. Tako ćete jesti 6 puta dnevno, ali uvek u malim porcijama.

Hrana u ovoj dijeti je strukturisana na sledeći način. Za jedan proteinski obrok ne pojedete više od 200 grama proteina i jedno ili dva voća na sledećem obroku. U isto vreme obavezno pijte dva litra vode dnevno.

Glavno pravilo voćno-proteinske dijete: Treba jesti proteine i voće u različitim obrocima. Na primer, proteini za doručak, voće za ručak. A onda opet proteinski proizvodi – za večeru, bez dodavanja bilo kakvih ugljenih hidrata kao priloga, i bez hleba.

Voćno-proteinska dijeta: Koje proizvode odabrati?

Za jelovnik možete uzeti sledeće proteinske proizvode: Nemasni mladi sir, jaja, meso, ribu, pileća prsa na pari, bez maslinovog ili drugog ulja, nisko-masne sireve. Za voće, jedite jabuke, citruse, ananas, kivi.

Ali, ni u kom slučaju ne počnite da jedete slatko voće. Izbegavajte kajsije i kruške. Tokom voćno-proteinske dijete piti mineralnu vodu, čaj i biljne infuzije bez dodatka šećera. Izbacite kafu i gazirana slatka pića, limunade, sokove i alkohol.

Prednosti voćno-proteinske dijete

Voće poput pomorandže i ananasa pomaže u izbacivanju toksina iz tela, plus dobijate vitamine u prirodnom obliku i ne morate da uzimate suplemente da biste nadoknadili nedostatak vlakana. Vlakna, kojima su bogate jabuke i citrusi, blagotvorno deluju na kožu, smanjuju problem celulita i dobro utiču na ten.

Ova laka dijeta će vam biti dobra pomoć ako želite da brzo smršate 3 do 5 kilograma, na primer, pre odmora. Dobro je kombinovati ga sa jednostavnim fizičkim vežbama da biste ubrzali metabolizam. Na primer, uradite 20 čučnjeva dnevno, uradite trbušnjake 30 puta ujutru. I takođe dodajte hodanje – najmanje 30 minuta dnevno. I videćete brz i pozitivan rezultat u vidu gubitka kilograma.

Voćno-proteinsku dijetu organizam lako podnosi, nećete osećati glad. Ali dijeta nije pogodna za ljude koji pate od bolesti stomaka ili creva. A takođe i za one koji su alergični na citrusno voće.

Kako se praktikuje?

Dok ste na voćno-proteinskoj dijeti, započnite dan čašom vode. To će započeti proces čišćenja gastrointestinalnog trakta. Doručak u voćno-proteinskoj dijeti je glavni obrok u danu, pa doručkujte bogat proteinima. Ako osećate glad i ne možete da sačekate dva i po sata pre sledećeg obroka, jedite više voća. Nema potrebe da trpite osećaj gladi.

Primer menija za voćno-proteinsku dijetu:

  • Prvi obrok nakon buđenja: 2 kuvana jaja
  • Posle dva sata i trideset minuta: grejpfrut 1 kom
  • Posle još dva i po sata: kuvano meso 200 g
  • Posle još dva i po sata: jabuke 2 kom
  • Posle dva i po sata: riba kuvana na pari 200 g
  • Posle dva i po sata: pomorandža 1 kom

Na ovaj način jedete 6 puta dnevno, u malim porcijama na svaka dva i po sata.

Ako želite da izgubite više od 3-5 kg, možete da sprovodite takve petodnevne cikluse, uz pauzu od tri nedelje između njih. Pre nego što isprobate voćno-proteinsku dijetu, konsultujte lekara kako biste isključili mogućnost gastrointestinalnih oboljenja. Ova dijeta je definitivno kontraindikovana osobama sa hroničnim bolestima, trudnicama i dojiljama, kao i adolescentima i deci.

HildeAnna / gettyimages.com