Vitamin C, verni čuvar našeg zdravlja

by | 27.02.2024
Vitamin C, verni čuvar našeg zdravlja

Kada čujete reč „vitamin“, na koji prvo pomislite? Brojni su razlozi zbog čega skoro svima nama pred očima najpre zaigra latinično slovo C. Vitamin C je skraćeni naziv esencijalnog nutrijenta koji u očuvanju našeg zdravlja igra ključnu ulogu.

Vitamin C, naučnim jezikom askorbinska kiselina, otkriven je 1912. godine, a 1933. postao je prvi koji je hemijski proizveden. No, istorija pokazuje da je i pre zvaničnog pronalaska pobeđivao pošasti koje su harale svetom. Skorbut je sredinom 18. veka bio veliki problem, naročito među mornarima, ali su tadašnji lekari otkrili da su citrusi, poput limuna i pomorandže, vrlo efikasni u lečenju jedne od najfatalnijih „bolesti viktorijanske ere“. Sadržali su moćno oružje, za koje se, mnogo godina kasnije kada je nauka uznapredovala, ispostavilo da je najjači antioksidant među vitaminima.

Zašto je vitamin C tako dobar za zdravlje?

Pošto ljudsko telo nije u stanju da proizvede sopstveni vitamin C, rezerve moramo da obezbedimo na druge načine. Najbolje bi bilo unositi ga prirodnim putem, preko hrane, ali mnogi od nas će napraviti neki groteskni izraz lica na pomen vitaminskih bombi kao što su limun, grejpfrut ili zeleno povrće. Srećom, postoji rešenje u vidu suplemenata, u obliku kapsula ili praška.

Ova hranljiva materija na prvoj je liniji odbrane našeg organizma i imuni sistem se u ogromnoj meri oslanja na njega. Posebno se ističe tokom hladnijih perioda godine, kada virusi i infekcije vrebaju sa svih strana. To je vreme kada vitamin C svakako treba imati pri ruci. Između ostalih moći izdvaja se smanjivanje učestalosti prehlade, a od vitalnog je značaja i u procesu zarastanja rana.

Vitamin C za bildovanje imuniteta

Kada treba nabildovati imunitet, prva pomoć je – vitamin C! Ako ga imamo dovoljno, sistem odbrane organizma normalno će funkcionisati. Ako ga, pak, nema u preporučenoj dnevnoj količini, u problemu smo, jer smo podložniji raznim napadačima iz spoljnog sveta. Vitamin C pomaže u zaštiti ćelija od slobodnih radikala, nestabilnih, agresivnih i destruktivnih molekula koji izazivaju razna oštećenja tkiva. Drugim rečima štetno zračenje, izduvni gasovi, zagađen vazduh, duvanski dim… A tome smo skoro svakodnevno izloženi.

Vitamin C učestvuje u formiranju i održavanju kolagena, strukturne komponente kože, ligamenata i kostiju, usporava proces starenja. Kada ga nema dovoljno koža gubi elastičnost, svežinu i lepotu, izloženija je oskidativnom stresu, borama i ostalim problemima koje ne želimo da vidimo u ogledalu. Zbog toga se ovaj antioksidant, koji koži vraća svežinu, mladosti i zdravlje, sve češće koristi u kozmetičkim preparatima.

Vitamin C ima izuzetno važnu ulogu u sintezi neurotransmitera, steroidnih hormona, karnitina, u metabolizmu folne kiseline, holesterola, tirozina. Povećava apsorpciju gvožđa i kalcijuma, neophodan je za sintezu hemoglobina. Uz sve ovo, ima i snažno antiinflamatorno dejstvo, čuva funkcije kapilara, zube i desni, značajan je i u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja i pojave kancera.

Dijetetski proizvod na biljnoj bazi

Tržište je danas preplavljeno raznim preparatima koji sadrže ovaj nutrijent, ali izdvojili bismo jedan provereni „Vitamin C 1000 mg“, renomirane američke kompanije „NutraMedix“, koja uspešno posluje još od 1993. godine, što dovoljno govori o kvalitetu.

Dijetetski proizvod na biljnoj bazi, i bez GMO, što je veoma bitna stavka, pruža sigurnu zaštitu imunom sistemu i zadovoljava dnevne potrebe za najvažnijim antioksidansom.

Ovaj suplement može da se kupi u Biljnim centrima Magično bilje na adresama
Maksima Gorkog 25 i Brankova 16, u Beogradu.

Snežana Ilić

leonori / gettyimages.com