UZ VITAMIN C PREĐEM 20 KM DNEVNO

by | 13.06.2022

 Strahinja Burgić, trener i nutricionista,  o svom iskustvu sa lipozomalnim oblikom vitamina koji se najbolje apsorbuju u organizmu

Kada ljudi čuju reč „suplement”, obično pomisle na ,,magične” pilule za mršavljenje, čajeve za čišćenje i slično, i često pomisle da je to prodavanje magle. Međutim, suplementi su danas veoma važni za normalan rad našeg organizma i njegovog imunog sistema, kao i ostalih sistema – priča Strahinja Burgić, trener i nutricionista, i nastavlja:

– Jedan od glavnih razloga zašto treba uzimati suplemente je taj što su studije pokazale da je danas hrana preko deset puta siromašnija mikronutrijentima u odnosu na onu od pre trideset godina. To znači da jedan brokoli sad ima deset puta manje vitamina C nego što je imao pre trideset godina… Da bi čovek uneo sve potrebne mikronutrijente, trebalo bi da pojede ko zna koliko kilograma voća i povrća, što je danas, složićete se, nemoguće. Na scenu stupaju suplementi, ali s obzirom da je za njima velika potražnja, skočila je i ponuda, pa mnogi hoće da dođu do zarade i kroz plasiranje suplemenata lošijeg kvaliteta.

Uzimam vitamin C i veoma mi je važno da je dobrog kvaliteta. Postoje oni u apotekama za sto dinara za deset tableta. Međutim, iskoristivost takvog vitamina C je ravna nuli jer se u našem digestivnom sistemu ne apsorbuje. Razne studije koje sam čitao jasno pokazuju da osim intravenoznog uzimanja vitamina C, Liposomalni vitamin C ima jednu od najboljih apsorpcija u našem organizmu, odnosno digestivnom sistemu. Moje iskustvo sa Liposomalnim vitaminom C, koji sam nabavio u Biljnom centru Magično bilje, vrlo je prijatno. Jače doze uzimao sam u kombinaciji sa glutationom, kada sam dobio koronu, i prošao sam sa vrlo blagim simptomima. Nastavio sam da ga uzimam i posle toga, mnogo mi je značilo za oporavak i način života koji vodim – veoma sam aktivan i prelazim po 20 km dnevno. Odličan je izbor za ljude koje muče prehlade, koji se osećaju umorno, koji ne unose dovoljno voća i povrća, ali i za sportiste kao što sam ja. Vitamin C, osim što je jedan od glavnih antioksidanata, pospešuje asporpciju gvožđa pa je pogodan za one sa anemijom, učestvuje u proizvodnji kolagena i ima ulogu u metabolizmu holesterola.

Glutation, iako poznat u naučnim krugovima, bio je malo poznat dok se kovid nije pojavio. Mnoge studije su pokazale da njegov nivo u telu direktno utiče na sam ishod bolesti. Glutation je jedan od najjačih antioksidanata u našem telu i neverovatno je važan za optimalan rad našeg organizma. Liposomalni oblik glutationa mogu da uzimaju onkološki pacijenti, sportisti, stariji ljudi, deca i svi koji žele da ojačaju svoj imunitet.

 Lipozomalni vitamin C možete kupiti u prodavnicama biljnog centra Magično bilje