RECITE ZBOGOM ŽULJEVIMA

by | 12.06.2022

Sok od aloje vere i šimšira odlično deluje na nažuljana područja, crveni luk ima isti efekat, a leči i ubode insekata

Ukoliko je vaša koža stopala osetljiva ili nosite tesnu i neudobnu obuću, pa zbog toga imate probleme sa žuljevima, na pravom ste mestu.

Postoje namirnice koje vam na vrlo jednostavan način mogu pomoći da rešite ovaj problem a, što je najvažnije, lako su dostupne i vrlo efektne.

 Aloa vera

Iako u današnje vreme mnogo proizvoda sadrži ekstrakte aloje vere, biljka u prirodnom obliku ipak je najbolji lek. Presecite list aloje vere i sokom namažite žulj. Bol bi trebalo da umine u vrlo kratkom roku.

 Crveni luk

Ne samo što nosi titulu namirnice koja se ne može izostaviti u jelima i koja daje hrani odličan ukus, luk ima i jako antibakterijsko dejstvo. Potrebno je da žuljeve dobro namažete polovinom glavice luka ili da komadić luka stavite na problematično mesto, uvijete zavojem i ostavite da deluje preko noći. Osim žuljeva, crvenim lukom na isti način može se lečiti i ubod insekata.

Beli luk

Beli luk ima širok dijapazon blagotvornog dejstva na zdravlje organizma, a jednako je efikasan i u otklanjanju bradavica i žuljeva. Utrljate čen belog luka na oštećeno područje tri ili četiri puta dnevno, sve dok se koža potpuno ne zaleči.

 Šimšir

Ako se stanje žuljeva pogoršalo i područje se inficiralo, odličan efekat možete postići pomoću šimšira. Upotreba je vrlo jednostavna: malu količinu šimširovog soka stavite na nažuljano

mesto.

 Kantarion

Ulje kantariona trave poznato je po protivupalnom dejstvu, a možete ga napraviti kod kuće ili kupiti u apoteci. Kantarion smiruje područje pod upalom i podstiče zarastanje tkiva, pa je vrlo efikasno u otklanjanju žuljeva.

 Vazelin

Vazelin je jedan od najboljih melema za kožu. Ukoliko imate žuljeve, pre spavanja ih namažite vazelinom, koji će vrlo brzo pomoći zacelivanje kože.

Čuvarkuća

Sok iz listova čuvarkuće deluje na bakterije pa se zbog toga može koristiti i kod lečenja žuljeva. Melem od čuvarkuće možete napraviti i kod kuće.

Priprema: Dva ili tri lista čuvarkuće sameljite i stavite na gazu, gazu na posudu, pa ćete dobiti sok ove biljke. Pomešajte dobijenu tečnost sa istom količinom bademovog ulja i namažite na nažuljano mesto da deluje nekoliko minuta. Zalepite flaster i ponovite postupak tri noći uzastopno.