KAKO DA UBLAŽITE BOL I SMANJITE UKOČENOST

by | 11.06.2022

 Bol u zglobovima nije prisutan samo kod starijih osoba i zapaljenskih bolesti kostiju, sve češće se zbog načina života i previše sedenja javlja kod mladih ljudi, pa i dece

Obloge u slučajevima artritisa, gihta i reume mogu da budu od pomoći i ublaže probleme. Svaki vid olakšavanja, koji utiče da se bol smanji, kao i psihičko opterećenje koje ga prati, dragoceni su. To najbolje znaju osobe koje sa ovakvim bolom žive.

 Obloge po staroj ruskoj recepturi sa senfom i medom

Potrebno: Senf (ljuti, tri kašike), med (tri kašike), so (sitna, kašika) i voda (količina da smesa bude homogena, kao pasta, i ne previše retka).

Priprema i korišćenje: Sve sastojke pomešajte dobro u smesu teksture paste. Držite u frižideru, idealno u staklenoj tegli. Bolno mesto zgloba dobro namažite, pa preko toga obmotajte kesu. Potom obložite nečim da još utopli bolno mesto (šal, marama). Najbolje je da to uradite pred spavanje i držite najduže sat i po vremena. Neka zglob do jutra miruje, kada ga možete i isprati toplom vodom. Ponovite pet večeri uzastopno.

 Obloge koje se mese sa brašnom, jabukom i rakijom

Potrebno: Heljdino ili ražano brašno (300 g), med (200 g), jabuka (1/2 kg), rakija ili vodka (1 dl).

Priprema i korišćenje: Izrendajte jabuke i dodajte ostale sastojke. Umestite testo, neka masa bude glatka i homogena. Deo testa koji ste formirali u oblik pljeskavice stavite pred spavanje na bolni zglob i prekrijte folijom pa obmotajte maramom ili šalom. Neka stoji najviše sedam sati, koliko je sna odrasloj osobi i potrebno. Isperite mlakom vodom.

Nezaobilazni kupus

Kupus je od mnogih osporavana, ali i nezaobilazna namirnica u prirodnoj medicini, posebno u slučaju zapaljenskih procesa. Da biste napravili oblogu od kupusa, odstranite središnji deo, kao i žile. List privijte na bolno mesto i fiksirajte pamučnom krpom ili gazom i zavojem. Ako je bol jak, menjajte oblogu do tri puta dnevno.

Obloge od zove, koprive, breze i cvetova topole izvlače upalu

Potrebno: Zova (20 g), breza (20 g listova), med (bagremov, za obloge 300 g, za čaj pet supenih kašika), kopriva (20 g sveže i iseckane, može i sušena, ali je efikasnija sveža), cvetovi topole (20 komada) i voda (5 dl).

Priprema i korišćenje: Najpre u vodi kuvajte listove breze i koprivu petnaestak minuta na srednjoj vatri. Ostavite sa strane i potopite ostale biljke. Na kraju dodajte med. Neka sve stoji poklopljeno nekoliko sati, i onda je spremno da se koristi. Ako koristite kao obloge, na pamučnu krpu ili vatu stavite i privijte na bolan zglob da stoji sat vremena. Ako pijete čaj, jednu šolju ujutru, jednu uveče. Pazite na količinu meda koja je različita u odnosu na namenu.