U FRIŽIDERU NAJDUŽE OPSTAJU KUPUS, ŠARGAREPA I CELER

by | 27.12.2021

Ako ste u samoposluzi naišli na akcijsku cenu ovog povrća, slobodno ga kupte u većoj količini

 

Da biste uvek imali sveže povrće, ne morate stalno odlaziti na pijacu. Ako ste “naleteli” na akcijske cene ovih namirnica, kupite veće količine, jer ih možete čuvati do mesec dana.

 1. Kupus

Ako je zamotan u papirnu kesu i stavljen u frižider, kupus može  da traje mesec dana. Kojom će se brzinom kvariti zavisi i od toga da li je bio suv kada ste ga ubacili u frižider. Ako na spoljnim listovima primetite kapljice vode, lagano ih prebrišite papirnim ubrusom. Naravno, možete na ovaj način da čuvate samo cele glavice.

 2. Sveža cvekla

Čuvanje sveže cvekle na hladnom, tamnom i suvom mestu produžiće trajanje. Ako imate adekvatnu ostavu ili podrumski prostor, možete je tamo čuvati, a  poslužiće i frižider. Prvo odstranite stabljiku i listove.

Listove nemojte baciti, već ih iskoristite za kuvanje. Lišće se može  pripremati kao blitva  ili   dodati u smoothie i salate. Cveklu zamotajte u papirnatu kesicu i  čuvajte na suvom mestu.

 3. Šargarepa

Ključ produživanja roka trajanja šargarepe jeste pravilno sušenje. Šargarepa sama po sebi ispušta puno vlage pa zbog toga lakše trune. Međutim, ako je nakon kupovine zamotate u papirnate ubruse pa zatim stavite u frižider, rešićete problem nakupljanja vlage i sačuvati svežinu.

 4. Koren celera

On “voli”  vlagu pa mu neće smetati eventualna kondenzacija u frižideru. Kada isečete koren celera, ostatak dobro zamotajte u foliju i vratite u frižider gde će bez problema izdržati još nedelju dana. Lišće celera čuvajte u plastičnoj kesi ili zamotajte u plastičnu foliju.

 5. Beli luk

Iako je vrlo izdržljiv u raznim uslovima, najviše mu odgovara temperatura između 15 i 18 stepeni  i umerena vlaga. Ako ga držite u frižideru, imajte na umu da će nekoliko dana nakon vađenja iz frižidera i ostavljanja na sobnoj temperaturi početi da klija.

 6. Luk

Papirna kesa ili stara plastična mrežasta vrećica idealne su za čuvanje luka. Za ovu namirnicu najvažniji je suv prostor, zato vodite računa da luk ne držite na vlažnom mestu.

 7. Keleraba

Ovo zanemareno povrće sjajan je izvor vlakana, kalijuma, vitamina A i C. Na hladnom mestu ili u frižideru može izdržati i više od mesec dana.