SVE LIMUNOVE TAJNE

by | 30.11.2022

Jednostavni recepti za snižavanje pritiska i bolje varenje

Borba s umorom, obuzdavanje hipertenzije, olakšavanje reume, visok holesterol… gotovo da nema tegobe ili bolesti kod koje limun ne donosi olakšanje.
Borba s umorom
Istraživači su nekada koristili limun za zaštitu od mnogih infekcija u tropskim predelima. Mala količina limunovog soka ugasiće žeđ delotvornije nego mnogo veća količina vode. Eterično ulje limuna stimuliše aktivnosti mozga, zato kad god se osećate umorno, teško vam je da se koncentrišete, dodajte 4 kapi limunovog ulja u aromaterapijsku lampu. Možete popiti čašu vode s limunom svakih nekoliko sati.

Lečenje hipertenzije
Crni i beli luk su se pokazali delotvornim u borbi protiv hipertenzije, a dobro se kombinuju s limunom. Dodajte 3 iseckana češnja belog luka i 1 seckani crni luk u hladno obrano mleko ili sojino mleko. Prokuvajte i pustite da odstoji 5 minuta. Procedite i dodajte sok od 3 limuna i pijte tokom dana. A ako patite od povišenog holesterola, ne zaboravite da pektin u limunu, zajedno sa ostalim hranjivim materijama, može da pomogne u njegovom snižavanju.

Olakšajte varenje
Dodajte sok od jednog limuna u čašu mlake vode i pijte nakon svakog obroka. Limunska kiselina će stimulisati proizvodnju želudačne i aktivnost trbušnih mišića.

Reuma
Sok od jednog limuna dodajte u čašu mlake vode i pijte tri puta dnevno, a ako osećate jake bolove dodajte sok od dva limuna i pijte tri puta na dan.
Masirajte bolna područja svakodnevno s nekoliko kapi limunovog ulja pomešanog s jednom kašikom (15 ml) ulja jojobe.

Za smanjenje holesterola
Potrebno je 6 limuna i 4 celera. Limun iseckati sa korom na kockice a celer oljuštiti i izrendati, pomesati u velikoj šerpi zajedno sa limunom i litrom vode, ostaviti da stoji 24 sata, i procediti kroz gazu.
Držati u frižideru da se ne bi brzo pokvarilo i piti po 1 rakijsku čašicu pre svakog obroka.

Ranice u ustima
Dokazana antibakterijska i antivirusna svojstva limuna mogu ubrzati proces ozdravljenja u slučaju ranica u ustima. Sipajte sok od sveže ceđenog limuna u čašu mlake vode i isperite usta tri puta dnevno. Postoji mogućnost da ćete osetiti peckanje kada sok od limuna dolazi u dodir sa ozleđenim delom usta, ali to bi trebalo brzo da nestane.