ŠTA NE SMETE DA JEDETE PRE ODLASKA U KREVET

by | 13.11.2021

Testenina, banane, sir, meso, začini, karfiol, sladoled učiniće da jutro dočekate umorni

 

Uveče, posle napornog dana želimo da se opustimo i nagradimo sebe omiljenim jelom i novom epizodom serije.

U tome ne bi bilo ničeg lošeg da neke namirnice naknadno ne postaju uzrok viška kilograma ili da vas navedu da se osećate loše. Pored toga, pogrešan izbor večere ometa pravilan san i pravilno funkcionisanje sistema za varenje tokom noćnog odmora.

Evo šta treba izbegavati na noćnom meniju:

Testenina

Testenina je odličan izvor ugljenih hidrata koji pomažu u obnavljanju ravnoteže nakon vežbanja ili tokom aktivnog dana. Ali, testenina koja se pojede pre spavanja ometaće oporavak organizma noću, pa ćete uz večeru u italijanskom stilu, ujutru dobiti gratis podočnjake i umor.

Sir

Sir sadrži masti koje su prilično teške za varenje i mogu izazvati zapaljensku reakciju u stomaku. Pored toga, ova poslastica sadrži aminokiselinu tiramin, koja može da smanji proizvodnju hormona koji regulišu san. 

Meso

Meso sadrži puno zasićenih masti, a proizvodi poput pašteta i kobasica često sadrže toliko hemijskih aditiva da ih je bolje zauvek izbaciti iz ishrane. Teška mesna večera će teško moći da se svari, pa će telo izgubiti dragocene noćne sate potrebne za odmor.

Začini

Začini dodaju jelu neverovatnu aromu i ukus; začinjen ručak savršeno će okrepiti i dati energiju. Ali, tokom kasne večere, jela sa začinima mogu izazvati gorušicu i težinu u stomaku.

Karfiol

Karfiol deluje kao zdrav izbor za lagani obrok, sa minimumom kalorija i maksimumom vlakana i mikronutrijenata. Međutim, povrće iz porodice krstaša (kupus) otežava varenje, pa ovo nije najbolji izbor pred spavanje.

Sladoled

Činija sladoleda u krevetu i vaša omiljena melodrama je dobitni recept za loše raspoloženje. Ovo vam može pomoći da prebrodite težak dan, ali telo vam neće biti zahvalno. Sladoled sadrži veliku količinu zasićenih masti, šećera i aditiva. Sve ove komponente utiču na varenje, nervni sistem i liniju.

Crna čokolada

Crna čokolada je bogata antioksidansima i supstancama koje pozitivno utiču na funkcionisanje mozga i daju energiju. Ali, uveče, takav desert može nepotrebno stimulisati nervni sistem i remetiti san, pa je bolje ostaviti čokoladu za ujutru.