ŠTA DA JEDETE I PIJETE AKO IMATE MIOME NA MATERICI

by | 03.11.2021

Miomi na materici najčešće se javljaju kod žena u reproduktivnom periodu.  Čaj i tinktura nevena, promena ishrane i mešavine bilja, preporuka su narodne medicine

Još uvek nije  utvrđeno zašto nastaju miomi na materici, ali ono što se sa sigurnošću može potvrditi jeste da njihov rast pospešuje hormon estrogen i da se miom najčešće javlja kod nerotkinja u životnoj dobi posle trideset i pete godine i pre menopauze. U praksi se pokazalo da se fibroidi češće javljaju kod gojaznih žena.

Preporučuje se zeleno lisnato povrće, proso, ovsena kaša, heljda i integralan pirinač. I namirnice, kao što su krompir, pasulj, sočivo, šargarepa, mango i papaja podstiču proizvodnju progesterona koji balansira rad jajnika i smanjuje nivo estrogena u vašem telu.

U  narodnoj medicini koriste se mnogi čajevi za miome.

Čajna mešavina br.1:

Uzmite po dve supene kašike sitno iseckanog cveta belog sleza, lista žalfije, po jednu kašiku lista kupine, koprive, cveta kamilice, cveta zove, cveta i lista kantariona, hajdučke trave i vrbine kore i sve zajedno izručite u 1,8 l proključale vode. Poklopite i ostavite da odstoji devedeset minuta. Procedite, prohladite i zasladite po želji medom, Ovaj čaj za miome pije se po dva decilitra pred doručak, ručak i večeru i pre spavanja.

Lekovit napitak kombinujte sa pečenim nakiselim jabukama i medom koji treba da jedete ujutru i predveče. Terapija traje deet dana, pa se pravi pauza od deset dana.

Čajna mešavina br.2:

Izdrobite dve kašike lista koprive, ranjenika, kupine i po kašiku iseckanog cveta i lista hajdučice, cveta zove, lista žalfije i cveta divlje nane. Izručite sve zajedno u 1,8 litara proključale vode. Ponovite postupak kao u prvom receptu.

Sok od nevena 

Cvetove, stabljike i listove dobro operite i iscedite u sokovniku dok su još vlažni. Ovaj lek za miome pijte tri do četiri puta nedeljno.

Tinktura od nevena

Stavite šaku nevenovih cvetova u litar kvalitetne domaće rakije. Držite flašu na suncu naredne dve nedelje, na temperaturi oko 20 stepeni C.

Mačija kandža

Pored pomenutih receptura i narodnih lekova, lekari i istraživači iz Evrope preporučuju i biljku Uncaria tomentosa ili mačji nokat. Ova biljka je našla primenu u najpoznatijim evropskim i američkim ginekološkim klinikama. Ona štiti od maligniteta i smanjuje miome na materici.

NAPOMENA: Nikako ne uzimajte ovu biljku bez konsultacija sa stručnjakom.

Ne preporučuje se deci, dojiljama i trudnicama. Ne sme se kombinovati sa mlečnim proizvodima!