SOK OD STABLJIKA CELERA ŠTITI OD OSTEOPOROZE I PRELOMA

by | 07.02.2022

Zeleni sok smanjuje  rizik od Alchajmerove bolesti, a može se mešati sa sokom od krastavca ili jabuke

Sok od celera stekao je planetarnu popularnost tek poslednje dve godina, kada je ovaj hladno ceđeni zeleni napitak specifičnog ukusa i mirisa označen kao „tečni lek“.

Neizostavan je deo supa, salata, čorbi i variva, a sušeno seme celera upotrebljava se kao poseban začin.

Biljka i njeno seme sadrži niz fitonutrijenata koji imaju snažna antioksidantna i protivupalna svojstva, za koja su naročito zaslužni apigenin i luteolin.

Vitamin K, dobijen iz biljaka kakav je celer, jedan od najefikasnijih u zaštiti od osteoporoze i preloma ili napuknuća kostiju. Ovaj vitamin omogućava taloženje kalcijuma u kostima i sprečava stvaranje osteoklasta, odnosno ćelija koje razgrađuju kosti.

Od zelenih stabljika celera, u sokovniku za hladno ceđenje, svakog jutra pripremite sveže ceđeni sok od celera koji je gorkog ukusa, ali je pun minerala i  soli.

Možete ga konzumirati i sa dodatkom soka od krastavca ili jabuke radi poboljšanja ukusa.

Nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je da osobe koje piju sok od stabljike celera barem tri puta nedeljno imaju 76 odsto manji rizik od nastanka Alchajmerove bolesti. Naime, ova biljka bogata je luteolinom, flavonoidom koji proizvodi prirodno protivupalno dejstvo koje sprečava bolesti mozga, poboljšava njegove kognitivne funkcije i štiti i pospešuje pamćenje.