SOK OD CVEKLE POMAŽE KOD HIPERTENZIJE

by | 22.08.2023

Šta se dešava kada svakodnevno pijete sok od cvekle sa visokim krvnim pritiskom?

Da li ste znali da pijenje soka od cvekle može pomoći u slučaju hipertenzije? Pomerite se nadole da biste saznali kako ovo prirodno piće može pomoći u očuvanju srca.

Sok od svekle u slučaju hipertenzije

Visok krvni pritisak, takođe poznat kao hipertenzija, je stanje koje se javlja kada je pritisak u vašim krvnim sudovima previsok (140/90 mmHg ili više). Ovaj pritisak se odnosi na silu kojom se krv pritiska na zidove arterija. Konstantan visok krvni pritisak može izazvati pustoš u telu, uključujući teška oštećenja srca.

Hipertenzija

Hipertenzija je sve veća briga o načinu života za ljude svih starosnih grupa. Prema studijama, hipertenzija ne dolazi sa nizom znakova i simptoma, što pacijentu izuzetno otežava praćenje početka. Međutim, postoji nekoliko simptoma koji vam mogu reći o porastu krvnog pritiska, kao što su:

  • Jake glavobolje
  • Stalni bol u grudima
  • Ekstremni umor i vrtoglavica
  • Nemogućnost pravilnog disanja
  • Mučnina ili povraćanje
  • Zamagljen vid
  • Anksioznost

Može li sok od cvekle pomoći kod hipertenzije?

Ovo tamno crveno povrće je prepuno (NO3) dijetetskih nitrata, koji pomažu u opuštanju krvnih sudova i smanjuju krvni pritisak poboljšavajući protok krvi. Cvekla je takođe poznata kao superhrana za hipertenziju.

Prema studijama, nitrati u ishrani se pretvaraju u biološki aktivni nitrit (NO2) i azot oksid (NO) nakon konzumiranja. Azot oksid igra važnu ulogu u obezbeđivanju opuštanja krvnih sudova što pomaže u značajnom smanjenju visokog krvnog pritiska.

Koliko soka od cvekle treba da pijete dnevno?

Prema istraživanju iz 2015. koje je finansirala Britanska fondacija za srce (BHF) na Univerzitetu Kueen Mari u Londonu, odrasloj osobi se preporučuje da pije 250 ml soka od cvekle na dnevnoj bazi kako bi kontrolisala visok krvni pritisak.

Da biste držali krvni pritisak pod kontrolom, vodite računa o svom zdravlju i svakodnevnim navikama. Ostanite fizički aktivni, hranite se zdravo, vodite računa o višku kilogarama, redovno vežbajte, prestanite da pušite i izbegavajte da pijete previše alkohola.

 

Foto: zeleno / gettyimages.com