SODA BIKARBONA PROTIV LETNJIH NEPRIJATNOSTI

by | 17.08.2022
soda-bikarbona-protiv-letnjih-neprijatnosti_soda-bikarbona-protiv-letnjih-neprijatnosti.png

 Jeftino sredstvo koje ublažava simptome urinarne infekcije, ali se ne sme se koristiti duže od nedelju dana

 

Urinarne infekcije su česta pojava, naročito kod žena, a soda bikarbona može značajno da pomogne.

Urinarne infekcije su česte tokom cele godine, ali su tokom letnjeg perioda svakako učestalije. Razlog tome je kupanje u jezerima, bazenima i drugim kupalištima, dugotrajno nošenje vlažnih kupaćih kostima, nedovoljan unos tečnosti, odlaganje mokrenja i brojni drugi razlozi.

To je vrlo učestala tegoba koja nastaje kada mikroorganizmi koji inače žive u urogenitalnom traktu i crevima dospeju u mokraćnu bešiku.

Kašičica sode bikarbone razmućena u čaši vode može da ublaži simptome urinarne infekcije, jer ima sposobnost da smanji nivo kiselosti u urinu. Poput soli, soda bikarbona je moćan prirodni antiseptik koji brzo otklanja upale i uspešno se bori protiv bakterija.

Urinarne infekcije puno češće pogađaju žene, a za to postoji anatomsko objašnjenje. Nepoželjne bakterije lakše ulaze u žensku bešiku zbog puno kraće mokraćne cevi. Infekcija se najčešće javlja kod devojaka koje su tek stupile u seksualne odnose i kod žena u menopauzi.

Svako od nas je barem jednom u životu osetio neprijatne simptome urinarne infekcije

Prisustvo bola i peckanja prilikom mokrenja;

Učestalo mokrenje;

Nagon za mokrenjem bez pojave urina ili samo uz izmokravanje par kapljica;

Bol u genitalnoj regiji ili donjem delu trbuha;

Promena u boji urina – taman, mutan urin, uz moguće prisustvo jačeg, neprijatnog mirisa;

Krv u urinu (tragovi, ugrušci)

U težim oblicima infekcije, prisustvo povišene temperature uz groznicu i bolove u krstima.

Ako imate ove simptome počnite što pre sa lečenjem, jer previše odugovlačenja može dovesti do toga da bakterije dospeju u bubrege i izazovu još veće komplikacije.

U 2,5 dl vode dodajte 1 kašičicu sode bikarbone, pa dobro izmešajte. Popijte celu čašu. Najbolje je da je popijete odmah ujutru.

Sodu bikarbonu nemojte koristiti u kontinuitetu duže od nedelju dana. Njena primena ne preporučuje se onima koji moraju da paze na unos soli jer ova namirnica sadrži dosta natrijuma.