SMRŠAĆETE UZ MEKINJE SAMO AKO IH PRAVILNO KORISTITE

by | 26.08.2022

Napravite jeftinu i zdravu smesu koja čisti creva i skida višak kilograma

 

Mršavljenje može biti težak i komplikovan proces ukoliko ste na strogim i rigoroznim dijetama. Osim što brzo mršavljenje loše deluje na zdravlje, izgubljeni kilogrami se brzo i vraćaju. Zato je jedini proveren način za mršavljenje biranje zdravih i nutritivno bogatih namirnica za obroke, kao i fizička aktivnost.

 Kada se radi o doručku, većina poseže za pekarskim proizvodima  u žurbi i nedostatku vremena. Ove kalorijske bombe sadrže previše šećera, masti i ugljenih hidrata. Neće vašem organizmu pružiti potrebne nutrijente, već će povećati rizik od gojaznosti.

Ipak, rešenje postoji i to su pšenične mekinje.  Sadrže vitamine A, B, E, kao i minerale poput cinka, fosfora, gvožđa, kalijuma, natrijuma i magnezijuma. Deluju protiv toksina, odlične su za digestivni sistem zbog velike količine vlakana. Povoljno deluju na regulisanje holesterola, jačaju zidove krvnih sudova i povoljno deluju  hormonalni balans.

Zbog velike količine vlakana, mekinje će vas dugo zadžati sitim, a nećete uneti puno kalorija. 

Kako koristiti mekinje za mršavljenje, odnosno gubitak viška kilograma?

Preporučuje se da kupujete mlevene mekinje, potpuno prirodne, bez dodataka ukusa, aroma, šećera. Najčešće se koriste u kombinaciji sa kefirom.

U jednu čašu kefira sipajte kašičicu mekinja. Ostavite da odstoji oko 20-30 minuta, pa onda pojedite na prazan stomak. Kefir je izuzetno bogat probioticima koji su neophodni za imunitet i stabilizovanu probavu. Ukoliko ne volite kefir, možete koristiti i jogurt.

Za pravljenje ove kaše pogodne su pšenične, ovsene, lanene i ražene mekinje. Raž je potrebno pre upotrebe ostaviti da odstoji u prokuvanoj vodi.