Slabost u mišićima, utrnulost u rukama i više: Simptomi nedostataka vitamina B12

by | 23.05.2024
Slabost u mišićima, utrnulost u rukama i više: Simptomi nedostataka vitamina B12

Ukoliko osećate peckanje i trnavce u rukama i nogama, slabost u mišićima to mogu da budu simptomi nedostatka  vitamina B12. U rizične grupe, između ostalog spadaju i vegetarijanci.

Redovno praćenje nivoa B12, posebno kod osoba sa većim rizikom od nedostatka, kao što su starije osobe, vegetarijanci i oni sa određenim zdravstvenim stanjima, važno je za rano otkrivanje i lečenje. Pravovremena intervencija može sprečiti progresiju neuroloških oštećenja i značajno poboljšati ishode pacijenata.

Simptomi nedostataka vitamina B12

Vitamin B12, takođe poznat kao kobalamin, je esencijalni vitamin koji igra ključnu ulogu u mnogim telesnim funkcijama. To je jedan od osam vitamina B kompleksa i ima nekoliko važnih uloga u organizmu:

  • Proizvodnja crvenih krvnih zrnaca: Vitamin B12 je neophodan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, koja prenose kiseonik iz pluća u ostatak tela.
  • DNK sinteza: Učestvuje u sintezi DNK, što je vitalno za rast i regeneraciju ćelija.
    Funkcija nervnog sistema: Pomaže u održavanju zdravlja nervnih ćelija i formiranju mijelinskog omotača koji štiti nerve.
  • Metabolizam energije: Uključen je u metaboličke procese koji pretvaraju hranu u energiju.
  • Sinteza neurotransmitera: Učestvuje u sintezi neurotransmitera koji su važni za funkciju mozga i nervnog sistema.

Nedostatak vitamina B12 može dovesti do različitih neuroloških simptoma, uključujući gubitak pamćenja (demencija), utrnulost i peckanje u ekstremitetima (periferna neuropatija), slabost mišića, konfuziju, zamagljen vid, gubitak koordinacije, razdražljivost, neravnotežu tokom hodanja i depresiju.

Istraživanja su pokazala da nedostatak vitamina B12 može pokrenuti procese koji doprinose propadanju nervnog sistema. Ovo uključuje akumulaciju reaktivnih vrsta kiseonika (ROS), upalu i demijelinizaciju, što je gubitak zaštitnog mijelinskog omotača oko nerava.

Simptomi nedostataka vitamina B12: Kako rešiti problem?

Primarni tretman za nedostatak vitamina B12 obično uključuje suplemente ovog vitamina. Međutim, za osobe koji imaju nedostatak u sposobnosti da apsorbuju vitamin B12, preporučuju se injekcije vitamina B12.

Oporavak od neuroloških simptoma uzrokovanih nedostatkom vitamina B12 može biti spor proces. Osobama može biti potrebno od šest do dvanaest meseci da dožive potpuni oporavak nakon početka lečenja. Trajanje oporavka varira u zavisnosti od težine i trajanja nedostatka pre početka lečenja.

Prilagođena ishrana

Pored rešavanja samog nedostatka, ključno je upravljanje osnovnim uslovima koji doprinose slaboj apsorpciji, kao što su perniciozna anemija ili gastrointestinalni problemi. Prilagođavanja ishrane, kao što je povećanje unosa hrane bogate B12, kao što su meso, mlečni proizvodi i obogaćene žitarice, takođe mogu podržati oporavak i pomoći u održavanju adekvatnih nivoa B12.

Suriyawut Suriya / gettyimages.com