SIMPTOMI KOJI UKAZUJU NA MANJAK JODA

by | 02.06.2023

Česta promena raspoloženja, zatvor i višak kilograma samo su neki od znakova da telu fali jod

Manjak joda može da izazove probleme sa štitnom žlezdom. A, to je povezano i sa mnogim drugim funkcijama organizma. Zato, proverite koje vam signale telo šalje.

Manjak joda utiče na rad štitne žlezde

Organizam ne proizvodi jod, tako da se mora unositi hranom. Kada se hrana svari, jod se oslobađa u krvotok, putuje do štitne žlezde kako bi podstakao lučenje hormona.

Tri tiroidna hormona su Nedostatak joda dovodi do nedovoljne proizvodnje hormona trijodotironina (T3), tiroksina (T4) i kalcitonina, odnosno hipotireoze.

Manjak joda: Signali koje telo šalje

Postoji nekoliko osnovnih simptoma koji će telo signalizirati da mu je potrebno više joda.

Zatvor

Nedostatak joda može otežati pražnjenje creva. To je zato što hipotiroidizam utiče na digestivni sistema.

Kardiovaskularne tegobe

Nedostatak joda je povezan sa srčanim problemima. Na primer, bradikardija (kada su otkucaji srca sporiji od normalnog), rezultat je manjka joda. Ovo može da bude propraćeno mučninom, vrtoglavicom, pa čak i nesvesticom.

Otečen vrat

Otečeni vrat je jedan od najčešćih simptoma nedostatka joda. Ovo zdravstveno stanje se naziva struma i nastaje usled povećanja štitne žlezde. Ona tada radi više nego što je to uobičajeno i postaje uvećena.

Depresija i anksioznost

Ako ikada osetite da ste previše tužni ili previše uznemireni tokom dužeg vremenskog perioda, verovatno je neki problem sa štitnom žlezdom. Naučno je dokazano da štitna žlezda utiče na raspoloženje.

Problemi sa učenjem i pamćenjem

Prema studiji koja je sprovedena 2014. godine, smanjio se volumen hipokampusa u mozgu kod osoba s hipotireozom. Hipokampus je deo mozga koji je povezan sa učenjem i pamćenjem.

Osetljivost na hladnoću

Hipotiroidizam može učiniti da vam je hladno po ceo dan. Manjak joda dovodi do manje energije u telu i proizvodnju toplote.

Iznenadno povećanje telesne težine

Metabolički proces slabi zbog hormonske neravnoteže. Ona sprečava sagorevanje masti za proizvodnju energije. Zato se mast akumulira u telu izazivajući naglo povećanje telesne težine.

Nedostatak joda nije jedini uzrok problema sa štitnom žlezdom, ali je najčešći faktor. Problemi sa štitnom žlezdom mogu se držati pod kontrolom lekovima i ne morate da brinete. Takođe, važno je da ishranom redovno unosite dnevnu količinu joda.

Savet za trudnice

Jod je vitalnog značaja za neurorazvoj fetusa. Do drugog tromesečja, fetus počinje da luči tiroidne hormone u malim količinama. Zbog toga je važno da majka tokom trudnoće konzumira dovoljno joda i održava zdravu ravnotežu hormona štitne žlezde. U slučaju hipotireoze, razvoj bebinog mozga je ozbiljno ugrožen.

 

Foto: bit245 / gettyimages.com