SEDAM PRIRODNIH REŠENJA ZA GLAVOBOLJU I MIGRENU

by | 20.05.2022

 Ulja, bilje, hrana, masaža:  za kratko vreme oslobodiće vas neprijatnih simptoma 

 

Ljudi koji pate od glavobolje znaju koliko one mogu uticati na kvalitet života i uopšte svakodnevni život. Na sreću, postoje neki prirodni lekovi za glavobolju i migrenu koji obećavaju da će vas osloboditi tegoba, bez konzumiranja lekova. 

Masaža glave

Masiranjem glave možete ublažiti glavobolju. Istraživači iz Brazila su pokazali da pritisak na glavni potiljačni nerv, područje na zadnjem delu vrata, na dnu lobanje, smanjuje bol.

Eterično ulje bosiljka

Bosiljak ne samo da daje ukus i aromu vašim sosovima, već ima i sposobnost da opusti mišiće. Zbog toga može ublažiti glavobolju koja nastaje usled napetosti mišića.

Promene u ishrani

Postoje namirnice za koje je utvrđeno da izazivaju ili pogoršavaju glavobolju i migrenu. Ukoliko imate migrenu treba izbegavati mlečne proizvode, čokoladu, puter od kikirikija, luk, meso koje sadrži nitrite kao što su slanina i kobasice, crno vino, kisele krastavce i neko voće kao što su avokado, banane i citrusi. Vodite dnevnik o odnosu između konzumiranja ove hrane i pojave glavobolje ili migrene.

Heljda

Zahvaljujući bioflavonoidu koji sadrži, heljda je veoma efikasna u lečenju upala, koje su često uzrok glavobolje.

Eterično ulje lavande

Predivan miris lavande je veoma efikasan kod glavobolje i migrene. Možete udahnuti miris dodavanjem 2-4 kapi ulja lavande u 2-3 šolje ključale vode ili nanesite nekoliko kapi na slepoočnice i umasirajte.

Laneno seme

Neke vrste glavobolja su uzrokovane upalnim stanjima, koja se mogu lečiti konzumiranjem omega-3 masnih kiselina. Laneno seme je veoma bogato omega-3 i može da ublaži glavobolju.

Eterično ulje peperminta

Ulje peperminta ima umirujuća svojstva i pokazalo se da smanjuje intenzitet glavobolje. Pošto su glavobolje često uzrokovane lošom cirkulacijom krvi, menta može pomoći u poboljšanju protoka krvi. Osim toga, otpuštanjem nozdrva omogućava se da više kiseonika uđe u krvotok.