Korisni saveti za borbu protiv mučnine

by | 23.10.2023
Korisni saveti za borbu protiv mučnine

Može biti simptom mnogih zdravstvenih problema i obično nije ozbiljno. Preduzmite jednostavne mere za borbu protiv mučnine. 

Ova neugodna pojava svakom može da se desi. Da se ne biste patili i brzo rešili problem možete da se oslonite na biljne saveznike. Međutim, ako se stanje ne poboljša upotrebom kućnih lekova, obratite se lekaru. U tom slučaju važno je otkriti osnovni uzrok vaših simptoma.

Efikasni saveti za borbu protiv mučnine

Mučnina može imati različite simptome, poput izenadnog nagona za povraćanjem, mučnine u somaku ali bez nagona povraćanja. Mučina može biti uzrokovana s više faktora poput migrene, trudnoće, mučnina u toku vožnje. Naravno tu su i određene digestivne tegobe kao što je čir na želucu, zapaljenje u žučnoj kesi i gastroezofagealna refluksna bolest (GERB). Takođe, može nastati kao posledica hemoterapija, prekomernog unosa alkohola itd.

Ako osetite mučninu nakon što pojedete nešto, to može biti zbog gastritisa (zapaljenja želuca). Ako osetite mučninu jedan do osam sati nakon jela, to može biti posledica trovanja hranom. Trudnice često osećaju mučninu u prvom tromesečju trudnoće, koja može trajati neko vreme.

Prirodni lekovi za borbu protiv mučnine

Evo nekoliko biljnih lekova koji se tradiconalo koriste za ublažavanje mučnine.

Kamilica

Prema istraživanju, kamilica može smanjiti mučninu i povraćanje kod trudnica. Skuvajte čaj od kamilice ipo želji zasladite ga s malo meda.

Nana

Nana pomaže u opuštanju stomačnih mišića i na taj način ublažava mučninu i povraćanje. Menta takođe pomaže da se smiri um. Aromaterapija sa mentom takođe može pomoći kod mučnine tako što ima pozitivne psihološke efekte. Nekoliko suvih listova nane prelijte šoljom ključale vode, ostavite poklopljeno desetak miuta, procedite.

Đumbir

Đumbir sadrži fitokemikalije koje mogu pokazati efekte protiv povraćanja tako što opuštaju stomačne kontrakcije. Ispitivanja su pokazala da đumbir može smanjiti učestalost mučnine i povraćanja kod trudnica. Možete dodati đumbir u hranu ili uzimati čaj od đumbira i limuna da biste ublažili mučninu.

Med s đumbirom

MED S ĐUMBIROM

Happy Valley med s đumbirom je delikatan proizvod iz netkanute prirode s Novog Zelanda. Sadrži visok nivo proteina koji pomaže u procesu varenja, a takođe stimuliše i sekreciju žuči koja pomaže u rastvaranju masti. Pored toga, stimuliše crevnu floru, koja ubrzava proces varenja i olakšava kretanje creva.

Kardamom

Kardamom pomaže u ublažavanju mučnine opuštajući zidove stomaka. Aromaterapija kardamomom se može koristiti za ublažavanje mučnine i povraćanja povezanih sa trudnoćom. Možete dodati kardamom u prahu u čašu vrele vode i ostavite da se malo smlači. Grgljanje ovom vodom može pomoći u ublažavanju mučnine.

Karanfilić

Karanfilić takođe može biti efikasan lek za mučninu. Da biste koristili karanfilić protiv mučnine, možete uzeti malo praha karanfilića i pomešati ga sa malo meda da napravite pastu. Možete lizati ovu pastu da ublažite mučninu. Možete dodati karanfilić u svoje biljne čajeve da biste ublažili mučninu.

Ne zanemarujte i ove savete…

Hidratacija: Uzimanje malih gutljaja vode kada osetite mučninu je efikasan način da je se rešite. Takođe možete probati hladna ili smrznuta pića koja će vam pomoći da se osećate bolje. Pijenje puno vode može vam pomoći da sprečite dehidraciju izazvanu povraćanjem.

Jedite nezačinjenu hranu: Pokušajte da se držite podalje od začinjene, masne ili slane hrane. Možete gricnuti neke krekere da biste se bolje osećali.

Jedite manje, ali česte obroke: Uključivanje šest do osam malih obroka tokom dana umesto tri velika obroka pomoći će da se nosite sa mučninom. Osim toga, izbegavajte preskakanje obroka jer prazan stomak može pogoršati mučninu. Pokušajte da uključite blage grickalice, kao što su keksi, sendviči i bistre supe.

Iako neke studije pokazuju prednosti ovih biljaka i kućnih lekova za mučninu, oni su nedovoljni. Stoga ih treba uzimati samo oprezno i nikako kao zamenu za medicinski tretman.

Cook Shoots Food / gettyimages.com