Ružina vodica i glicerin: Zašto je ovaj dvojac neophodan zimskoj nezi kože

by | 27.12.2023
Ružina vodica i glicerin: Zašto je ovaj dvojac neophodan zimskoj nezi kože

Ružina vodica i glicerin su moćan dvojac koji može da speči isušivanje kože, kao i da obezbede dobru hidrataciju. Saznajte koje sve benefite donose i zašto su dobar izbor.

 

Suva koža je prilično česta pojava tokom zime. Iako je nanošenje hidratantne kreme obavezno, morate isprobati i neke prirodne “lekove”.

Ružina vodica i glicerin: Udruženim snagama protiv suve kože

Žene sa suvom kožom znaju da glicerin čini čuda. Dakle, upotreba ovog sastojka je neophodna, posebno na hladnom vetru. Čitajte dalje da biste saznali više o korišćenju ružine vode i glicerina za zdravu kožu zimi.

Ružina vodica i glicerin: Benefiti za lepotu

Šta je ružina vodica?

Ružina vodica je mirisna tečnost koja se destiluje od svežih latica ruže. Veoma je korisna za negu kože:

Smiruje iritaciju kože: Ružina voda može pomoći u smirivanju iritacije kože. Zbog svojih antiinflamatornih svojstava, smiruje upalne procese i može da pomogne u određenim stanjima, kao što je to ekcem.

Prirodno sredstvo za čišćenje: Ružina voda deluje je odlično prirodno sredstvo za čišćenje. Nežno uklanja prljavštinu, kao i višak ulja koji se nakuplja na koži.

Dobra hidratacija: Ružina voda pomaže u hidrataciji kože. Takođe, neguje slojeve kože iznutra.

Smanjuje oštećenje ćelija: Ako ste neko ko se nosi sa finim linijama i borama, ne brinite. Antioksidansi prisutni u ružinoj vodi pomažu u smanjenju oštećenja ćelija.

Smanjuje nadutost očiju: Nanošenje ružine vodice ispod očiju pomaže u smanjenju nadutosti. Ružina voda sadrži vitamin C koji pomaže u osvetljavanju područja ispod očiju.

Šta je glicerin?

Glicerin ili glicerol je vrsta hidratantnog sredstva, koja se može koristiti u slučaju ispucalih usana, suvih ruku i ispucalih peta. Upotreba glicerina može pomoći da se poboljša nivo vlažnosti kože. Privlači vlagu iz okoline i zadržava je koži kako bi izgledala zdrava i meka. Prema istraživanju iz 2008. objavljenom u British Journal of Dermatologi, glicerol ne samo da igra ulogu u hidrataciji kože, već i elastičnosti kože i obnavljanju kožne barijere. Evo još nekih prednosti:

Štiti kožu od zagađivača: Glicerin može pomoći u zaštiti kože od iritacija i zagađivača iz okoline. Takođe pomaže u povećanju obnove ćelija koje igra ključnu ulogu u zarastanju rana.

Uklanja mrtve ćelije kože: Glicerin pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija kože sa kože razbijanjem proteina u njima. Na ovaj način pomaže u stvaranju novih ćelija, tako da ćete na kraju dobiti čistu i zdravu kožu.

Kako koristiti ovaj dvojac za suvu kožu?

Kombinacija ružine vodice i glicerina deluje neverovatno dobro za vaše lice. Evo nekoliko načina da koristite ružinu vodu i glicerin za kožu:

1. Sprej za lice

Dobro pomešajte ružinu vodu i glicerin i stavite u bocu sa raspršivačem. Poprskajte lice uujutru i uveče.

2. Maska za lice

Pomešajte ova dva sastojka sa medom u posudi. Uzmite pamučnu gazu i umočite je u smešu. Nanesite masku na lice i ostavite 20 minuta.

Koji su neželjeni efekti?

Upotreba ružine vode i glicerina je dobra zbog njihovih umirujućih i hidratantnih kvaliteta. Ali uvek postoje i određeni rizici.

• Neki ljudi mogu biti alergični na ružinu vodicu ili glicerin. Ove alergije se mogu manifestovati kao crvenilo, osip ili otok. Preporučuje se da nanesete malo ove mešavine na malu površinu kože.

• Dok glicerin pomaže u zadržavanju vlage, što se generalno smatra korisnim, nije dobar za osobe sklone aknama.

Generalno, nema pritužbi kada je u pitanju ružina vodica, ali glicerin, kada se koristi u većim koncentracijama, ponekad može ostaviti osećaj lepljivosti na koži. Dakle, prilagodite odnos ružine vode i glicerina ili koristite samo malu količinu glicerina.

Olga_Kotsareva / gettyimages.com