PROVERENI RECEPTI ZA DISKUS HERNIJU

by | 16.05.2023

Hirurška intervencija treba da bude poslednji izbor u lečenju diskus hernije, a efekat laganih vežbi i lekarske terapije mogu poboljšati i brojni preparati na bazi lekovitog bilja

 

PROVERENI RECEPTI ZA DISKUS HERNIJ

 

U 90 odsto slučajeva diskus herniju moguće je pobediti i bez operacije. Njoj se pribegava ako nijedna neoperativna metoda nije dala rezultate. Ili ukoliko dođe do komplikacija poput nemogućnosti kontrole mokrenja ili kontrakcije mišića koji se nalazi u predelu analnog otvora. Da biste izbegli operaciju, pridržavajte se saveta lekara, a pomoć nakon konsultacije s njim možete potražiti i u preparatima na bazi lekovitog bilja.

Prirodni lekovi za diskus herniju

Tinktura od kantariona

S pola lirta alkohola preliti 100 g lista i cveta kantariona. Ostaviti da odstoji na tamnom mestu nedelju dana, a potom procediti. Svake večeri pre spavanja mazati bolno mesto dobijenom tinkturom.

Tinktura od belog luka

Ispasirati dve glavice belog luka i sipati u flašu. Doliti 300 ml rakije ili 40% alkohola, zatvoriti i dobro promućkati. Ostaviti da odstoji nedelju dana na tamnom mestu (jednom dnenvo dobro promćkati). Zatim procediti i upotrebljavati na isti način kao tinktura od kantariona, s tim što pre nanošenja tinkture, bolno mesto treba premazatu uljem.

Kopriva – žari i leči

Mada žari, kopriva efikasno uklanja bol – dovoljno je ”išibati” bolno mesto sveže ubranom biljkom – ne samo što ćete brzo osetiti olakšanje, već ćete i poboljšati cirkulaciju. Isti efekat ima i tek ubrano lišće koprive koje se stavlja na bolno mesto, koje se potom zamota krpom.

Bela vrba kao saveznica

Čaj od kore bele vrbe može ublažiti bol izazvan diskus hernijom jer ta biljka ima slično dejstvo kao aspirin. Napitak se pravi tako što se 2 kašike kore kuvaju u ključaloj vodi 10 minuta. Nakon što čaj odstoji pola sata, procedi se i pije tokom dana u gutljajima, ali ne pre konsultacije s lekarom, naročito ako uzimate lekovi koji podstiču zgrušavanje krvi.

Pomažu kleka i kamilica

Tinktura od kleke može pomoći u ublažavanju bolova. Izgnječiti 2 šake suvih plodova, preliti ih litrom alkohola i ostaviti na toplom i svetlom mestu 20 dana, uz svakodnevno mućkanje. Tinkturu potom treba procediti i koristiti za mazanje bolnog mesta nekoliko puta dnevno. Pored toga, mogu se koristiti i kamilica i maslinovo ulje – 100 g cvetova kamilice preliti sa 1 l ulja i zagrevati na pari 2 sata. Procediti, natopiti gazu maslinovim uljem i staviti oblogu na bolno mesto. 

Lekovite obloge za diskus herniju

Obloge od lekovitih biljaka mogu ublažiti tegobe izazvane diskus hernijom. Pomešati 100 g listova žalfije, 50 g rastavića, 50 g listova nana i 50 g cvetova kamilice. Četiri kašike mešavine preliti ključalom vodom, tek toliko da voda prekrije biljke. Nakon nekoliko minuta mešavinu procediti i gustiš staviti na gazu ili pamučnu tkaninu, a potom ga priviti na bolno mesto i držati sat vremena, svake večeri pre spavanja.

Mogu se koristiti i obloge od krompira: veći krompir iseći na kolutove, staviti ih na bolno mesto i pričvrstiti zavojem. Obloge na bolnom mestu držati najmanje tri sata, najbolje pre spavanja.

 

Foto: Bambambu/gettyimages.co.uk