Prirodni tretmani za sindrom nemirnih nogu: Kako ublažiti simptome?

by | 29.06.2024
Prirodni tretmani za sindrom nemirnih nogu: Kako ublažiti simptome?

Prirodni tretmani za sindrom nemirnih nogu mogu biti dobra opcija u ublažavanju simptoma. Saznajte koje strategije mogu da pomognu u ovom slučaju. 

Tehnički klasifikovan kao poremećaj spavanja (i još preciznije, neurološki senzorni poremećaj sna), sindrom nemirnih nogu (RLS) ili Willis-Ekbom bolest pogađa mnoge osobe. Poremećaj, kao što naziv implicira, obeležen je neodoljivom željom da se pomeraju noge — obično uveče ili noću — i neprijatnim senzacijama u nogama koje mogu da se osećaju kao peckanje, bol ili peckanje.

Prirodni tretmani za sindrom nemirnih nogu

Nažalost, RLS je doživotno, hronično stanje koje nema poznati lek. Međutim, postoje neki kućni lekovi za ublažavanje sindroma nemirnih nogu, kao i nekoliko lekova za RLS koje vam lekar može preporučiti. Ovo su neki prirodni tretmani koji mogu ublažiti simptome:

Prirodni tretmani za sindrom nemirnih nogu: Kupke pre spavanja

Za trenutno olakšanje od nemirnih nogu noću, trebalo bi pronaći način da se opustite pre spavanja. U tome može da pomogne topla kupka. Druge umirujuće aktivnosti koje možete isprobati uključuju meditaciju pred spavanje, čitanje, istezanje i laganu jogu.

Ponderisano ćebe

Ponderisano ili “teško” ćebe može biti od pomoći kod kuće iz nekoliko različitih razloga: Prvo, zato što je ova ćebad udobna, pružaju osećaj sigurnosti i smiruju.
Drugo, zato što su topla, što takođe može pomoći u spavanju. Konačno, zato što mogu da obezbede efikasno ublažavanje stresa, što može pomoći u smanjenju nivoa kortizola i smanjenju simptoma.

Istežite se

Joga i istezanje promovišu san i mogu da pomognu kod sindroma nemirnih nogu. I studija iz januara 2020. u ‌Journal of Clinical Sleep Medicine‌ takođe potvrđuje da je joga dobar izbor za ljude sa RLS: studija je otkrila da dnevna rutina joge koja uključuje i časove i sesije kod kuće tokom 12 nedelja smanjuje simptome i ozbiljnost RLS-a , snizio nivo stresa kod učesnika i poboljšao njihovo raspoloženje i san.

Pitajte o suplementima gvožđa

Druga teorija o RLS-u je da je povezan sa niskim nivoom gvožđa. Stoga, uzimanje dnevnog dodatka gvožđa može pomoći u ublažavanju simptoma. (Važno je napomenuti da ako vaš RLS nije uzrokovan niskim nivoom gvožđa, onda uzimanje suplementa gvožđa neće pomoći. Zato obavezno uradite test krvi da biste potvrdili nivoe gvožđa pre nego što pređete na suplement.) Razgovarajte sa svojim lekarom o tome koliko gvožđa treba da uzimate.

Jedna studija je objavila da je uzimanje 325 miligrama gvožđe sulfata dva puta dnevno na prazan stomak tokom tri meseca pomoglo nekim ljudima da poboljšaju simptome RLS-a. Alternativno, možete pokušati da povećate svoje izvore gvožđa u hrani, uključujući meso, živinu, ribu i morske plodove, sočivo, pasulj i spanać.

Probajte masaže

Za trenutno olakšanje sindroma nemirnih nogu, ništa ne može biti tako efikasno kao masaža. Masaža nogu i stopala može biti od pomoći. Ako vam budžet dozvoljava, kućni masažeri za noge i stopala mogu biti korisni, ali ako su van vaše cene, možete da ručno masirate listove smirujućim uljem poput lavande.

Boris Jovanovic / gettyimages.com

Možda će vas zanimati