Opadanje kose: Zašto se javlja i 9 prirodnih lekova koji mogu da pospeše rast

by | 23.04.2024
Opadanje kose: Zašto se javlja i 9 prirodnih lekova koji mogu da pospeše rast

Dakle, ne znate šta da radite zbog opadanja kose? Pre nego što isprobate neke skupe tretmane, zašto ne isprobate neke prirodne lekove za koje se zna da su efikasni u lečenju.

Pre nego što govorimo o prirodnim sredstvima koji sprečavaju opadanje kose, važno je prvo razumeti šta uzrokuje gubitak kose. Nema smisla isprobavati nasumične lekove, ako ne znate od koje vrste opadanja kose patite!

Zašto se javlja opadanje kose?

Postoji mnogo različitih razloga. Neka stanja, kao što je alopecija areata, izazivaju samo privremeno ćelavost, dok se čini da druga stanja izazivaju trajno ćelavost, kao što je ćelavost kod muškaraca (androgena alopecija). Gubitak kose se takođe može pripisati nizu različitih genetskih i ekoloških uzroka.

Tokom svakog dana obično izgubimo između 50 i 100 vlasi. Ali hirurg za transplantaciju kose, ili doktor, rekao bi da neko pati od „gubitka kose“ kada počne da gubi više kose nego što njihova koža glave može da dopuni.

Fizički proces gubitka kose nastaje kada se faza rasta (anagen) vaših folikula dlake smanji, a faza mirovanja (telogen) poveća. Ovo daje efekat gubitka kose, odnosno stanjivanja kose, a ovaj proces se naziva telogen efluvijuma.

Pored farmaceutskih (minoksidil i finasterid) tretman, postoji niz prirodnih lekova i promena načina života koje možete primeniti da biste preokrenuli efekte nekih stanja gubitka kose.

Derficit vitamina i minerala koji mogu da uzrokuju opadanje kose

Kao i ostatak vašeg tela, vašoj kosi je potrebno nekoliko različitih hranljivih materija da bi ostala srećna i zdrava.

Mikronutrijenti su glavni elementi u normalnom ciklusu folikula dlake, igraju ulogu u ćelijskom prometu, što je česta pojava u ćelijama matriksa u sijalici folikula koje se brzo dele. Dakle, koje hranljive materije su vam potrebne za zdravu kosu? Pa, evo nekih od najvažnijih vitamina i hranljivih materija:

  • Vitamin A
  • Vitamin B
  • Vitamin C
  • Vitamin D
  • Vitamin E
  • Gvožđe
  • Selen
  • Cink

Zdrava cirkulacija krvi

Konačni element potreban za zdrav rast kose je konstantan protok krvi u sloju kože (koža na vašem skalpu). Bez adekvatne cirkulacije krvi u vlasištu, nije važno koliko esencijalnog ulja, hranljivih materija ili vitamina uzimate.

Prirodni lekovi koji sprečavaju opadanje kose

U nastavku pogledajte neke od najboljih prirodnih lekova za gubitak kose:

Kokosovo ulje

Ako patite od simptoma kao što su svrb vlasišta, ispucali vrhovi ili proređena kosa, onda upotreba kašike ovoga (umasiranog u kosu) kao noćni lokalni tretman može učiniti čuda za vaš gubitak kose!

Ovaj prirodni lek ako je pun vitamina E, masnih kiselina i antioksidanata. Dakle, u cilju podsticanja rasta kose tretman kokosovim uljem će delovati kao prirodna maska za kosu. Trebalo bi da vam pomogne da rehidrirate kožu glave i ojačate folikule kose.

Ulje ruzmarina

Ulje ruzmarina brzo postaje popularan prirodni tretman za gubitak kose. Ako razmišljate o tome, kupite ga kao destilovano eterično ulje u bilo kojoj od vaših lokalnih zdravstvenih radnji na glavnoj ulici.

Jednom dnevno koristite ruzmarin kao lokalni tretman. Nanesite 4-5 kapi ulja na kožu glave i umasirajte u kosu. Pustite da se ulje upije u kosu, a zatim isperite nakon 10 minuta.

Takođe možete umešati nekoliko kapi ulja ruzmarina u bilo koji blagi šampon. Ovo može pomoći u podsticanju rasta nove kose.

Maslinovo ulje

Da li ste znali da je već skoro 3000 godina maslinovo ulje jedan od najpopularnijih prirodnih lekova za gubitak kose? Čak i danas, maslinovo ulje je istaknuti sastojak koji ćete naći u mnogim blagim šamponima i balzamima.

Sipajte malu količinu (10 ml ili više) u posudu. Zatim umasirajte ovu količinu u kosu, pre nego što je isperite nakon 15-20 minuta.

Ulje semenki bundeve

Osim što usporava znake ćelavosti kod muškaraca, ulje semena bundeve takođe isporučuje vitalne hranljive materije koži glave i stimuliše folikule kose. Ovo pomaže u smanjenju stanjivanja i opadanja kose.

Postoje dva načina na koje možete uzimati ulje semena bundeve: oralnim konzumiranjem ili da ga umasirate u kosu, ostavite da deluje 20 minuta i isperete.

Ulje semenki bundeve protiv opadanja kose

Sok od luka

Verovali ili ne, sok od luka pokazao je obećavajuće znake smanjenja znakova gubitka kose kod nekih ljudi. Decenijama se koristi i kao kućni tretman protiv peruti. Pošto je luk prirodno bogat sumporom (jedinjenje koje sadrži aminokiseline), to može pomoći u povećanju gustine kose, rastu kose, pa čak i regeneraciji.

Ovo bi ipak moglo biti malo smrdljivo! Ako razmišljate da probate sok od luka, svakako to uradite pre spavanja, koristite staru (ili jeftinu) jastučnicu koja vam neće smetati da se uništite i obavezno ujutru operite kosu. Jednostavno, utrljajte sok od luka u kožu glave i pustite ga da učini svoju magiju!

Suncokretovo ulje

Suncokretovo ulje je prepuno oleinske kiseline, snažnog antiinflamatornog sredstva koje može pomoći u sprečavanju lomljenja kose, smanjenju znakova proređivanja kose, pa čak i obuzdavanju ćelavosti kod muškaraca.

Uz malo dodatne pomoći suncokretovog ulja, možda ćete podstaći rast nove kose. Ponekad, sve što je vašim folikulima kose potrebno je zdravo vlasište koje nije suvo ili sklono infekcijama!

Zeleni čaj

Zeleni čaj se generalno smatra moćnim antiinflamatornim i odličnim prirodnim lekom protiv gljivica.

Ako tražite lek koji će smanjiti infekcije i upale vlasišta, onda nećete naći bolji prirodni lek od zelenog čaja. Kao što je ranije rečeno, ako želite da povećate rast kose, jedno od najboljih mesta za početak je visokokvalitetni tretman vlasišta. Zato se potrudite da svakog dana popijetew šolju zelenog čaja.

Ulje jojobe

Najčešće se koristi u hidratantnim kremama, da li ste znali da se ulje jojobe može koristiti i za gubitak kose? Ulje jojobe je prirodno bogato vitaminima B, C i E, kao i bakrom i cinkom; hranljive materije neophodne za zdrav rast kose!

Ulje jojobe deluje na sličan način kao i mnogi regeneratori na tržištu. To će pomoći da se popravi oštećena kosa, čineći je zdravijom u budućnosti. Većina nanosi nekoliko kapi ulja jojobe direktno na skalp, trljajući ga pre nego što ga ispere pod tušem nakon 15-20 minuta.

seb_ra; Nikolay_Donetsk / gettyimages.com