POPILI STE KAFU, I ODMAH TRČITE U TOALET? EVO ZAŠTO!

by | 16.12.2021

Omiljeni napitak izaziva crevne kontrakcije

Kafu volimo zbog specifičnog ukusa i još više kofeina koji nas budi, ali kafa može da izazove grčeve u stomaku i podstakne nas na hitan odlazak u toalet. Koliko god se to ponekad činilo nezgodnim, laksativno delovanje je zapravo korisno. Zato neki ljudi vole da piju kafu nakon obroka kako bi podstakli varenje.

Mnogi su upoznati s tom pojavom, ali retki znaju zašto telo tako reaguje na kafu.

Prema istraživanjima čak 30 % osoba nakon ispijanja kafe, ima potrebu da obavi veliku nuždu. Zanimljivo je da kafa bez kofeina ima isti učinak.
Naučnici su otkrili da kafa stimuliše zadnji deo debelog creva. To znači da creva brže izbacuju otpad iz tela, a to pruža veliko olakšanje.

Motilin (hormon koji stimuliše crevnu kontrakciju) i gastrin (hormon koji izaziva kiselu sekreciju u želucu) takođe imaju uticaj na delovanje kafe.

Klorogenska kiselina u kafi može povećati proizvodnju želudačne kiseline u želucu. Kada se poveća nivo želudačne kiseline, želudac brže vari hranu, a aktivira se i sistem koji izbacuje ostatke. Naučnici takođe nagađaju da neka druga jedinjenja u kafi mogu ubrzati rad creva, ali nije sasvim jasno koja su jedinjenja odgovorna za tu reakciju.

Premda kofein nije glavni krivac za podsticanje probave, smatra se da ipak može imati laksativni učinak jer stimuliše kontrakciju mišića u debelom crevu, posebno kod osoba s osetljivijim crevima.