24 NAMIRNICE KOJE POMAŽU DA SPREČITE INFARKT ILI ŠLOG (1 deo)

by | 15.12.2021

Koronarna bolest je jedan od najčešćih uzroka smrti širom sveta, kako kod muškaraca tako i kod žena. Nastaje zbog smanjenog protoka krvi kroz srčane (koronarne) arterije

Napreduje polako i često je bez simptoma. Ali postoji mnogo toga što možete učiniti kako biste sprečili i lečili koronarnu bolest. Zdrav stil života može imati veliki uticaj.

U smanenju krvnog pritiska ili nivoa holesterola, mogu vam pomoći:

1. Alfa-linoleinska kiselina (ALA)

Tip omega 3 masnih kiselina, koji se nalazi u biljkama. Izvori u hrani su: lanene semenke i laneno ulje, ulje uljane repice, soja i sojino ulje, semenke bundeve i bundevino ulje, tofu, orasi i orahovo ulje.

Alfa-linolenska kiselina može pomoći kod lekova za sniženje holesterola. LJudsko telo ALA uglavnom koristi za dobijanje ćelijske energije.

2. Artičoka smanjuje holesterol i trigliceride

Koristi se kod poremećaja varenja, nadutosti, povećanog nivoa masti u krvi, deluje kao blag diuretik, a utiče i na smanjenje količine uree u krvi. Primenjuje se kod lečenja ateroskleroze jer dovodi do smanjenja nivoa holesterola i triglicerida u krvi. Dobar izvor folne kiseline i vitamina B, C i K, kao i minerala bakra, kalcijuma, gvožđa, kalijuma, magnezijuma i fosfora. Sadrži antioksidanse cinarin, silimarin, kofeinsku i feruličnu kiselinu, te u manjim količinama beta karoten, lutein i zeaksantin.

Upravo cinarin i seskviterpen-lakton iz artičoke zaslužni su za njen pozitivan uticaj na zdravlje srca i krvnih sudova. Oni sprečavaju oštećenje sudova, anginu pektoris, infarkt srca i moždani udar. Artičoka će smanjiti „loš” holesterol i podići nivo „dobrog” HDL holesterola.

3. Beta-sitosterol

Beta-sitosterol je jedan od sterola koji se nalaze u biljkama – fitosterolima, a njih možete pronaći u: pšeničnim klicama, kukuruznom ulju, soji i kikirikiju.

Fitosteroli poboljšavaju profil serumskih lipida i time smanjuju rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti. Beta-sitosterol je dostupan kao dodatak ishrani.

4. Flavonoli za bolju funkciju krvnih sudova

Flavonoli, podgrupa flavonoida, posebno su zanimljivi u savremenoj medicini. Istraživanja pokazuju da se kod ispitanika koji su pili kakao sa visokim nivoom flavonola, značajno smanjio krvni pritisak i za 47% poboljšala funkcija krvnih sudova.

5. Beli luk protiv krvnih ugrušaka

Nutrijenti koje sadrži beli luk deluju direktno na srce, sprečavajući kalcifikaciju koronarnih arterija.

Beli luk (Allium sativum) kao i crni luk (Allium cepa) pomažu u lečenju srčanih bolesti, snižavajući nivo holesterola i krvni pritisak i sprečavajući stvaranje krvnih ugrušaka koji izazivaju srčani napad.

Konzumacija jednog čena belog luka dnevno smanjuje holesterol za 9%.

6. Sremuš razređuje krv i snižava holesterol

Pored snažnog antiseptičnog i antimikrobnog dejstva, sremuš razređuje krv, snižava nivo holesterola i visok krvni pritisak. Posebno se preporučuje srčanim bolesnicima.

7. Zob ili ovas

Kuvanjem, ne duže od pet minuta, ova žitarica ne gubi ništa od hranljivih vrednosti, a postaje lako svarljiva. Zato se posebno preporučuje slabim i umornim osobama, rekonvalescentima, ženama posle porođaja, kao i osobama izloženim fizičkim i psihičkim naporima. U ishranu ovas bi trebalo da uvrste i svi koji imaju povišen nivo holesterola u krvi, kao i hipertoničari.

8. Koenzim Q10 za jačanje srčanog mišića

Koenzim Q10 naziva se i ubikinon i prirodno se javlja u organizmu. LJudski organizam ima sposobnost sinteze koenzima Q10, ali se ona smanjuje posle tridesete godine.

Kao posledica smanjene produkcije ovog koenzima, smanjuju se energetski procesi u organizmu, što se najviše primećuje u srčanom radu.

Poznat je kao antioksidans jer usporava procese koji dovode do oštećenja i starenja ćelija i tkiva. Sa godinama se proizvodnja koenzima Q10 smanjuje čak do 80%. Doprinosi i regeneraciji vitamina E, jednog od najrasprostranjenijih antioksidanasa.

Potvrđena dejstva koenzima Q10 na srčani mišić su: smanjenje rizika za nastanak ateroskleroze, suženja krvnih sudova, pozitivan uticaj na poremećaje srčanog ritma (aritmije), jačanje oslabljenog srčanog mišića, povećanje snage srčane kontrakcije, smanjenje rizika od razvoja i posledica angine pektoris i infarkta, smanjenje rizika kod operacija na srcu (bajpas, srčani zalisci).

Smanjena koncentracija koenzima Q10 dovodi do slabljenja imunog sistema, malaksalosti, slabosti, akumulacije masnih naslaga.

9. Zeleni čaj štiti srce

LJudi širom sveta vekovima su konzumirali zeleni čaj zbog svojih zdravstvenih prednosti. Glavni sastojak, antioksidans epigalokatehina galata (EGCG), ima sposobnost da štiti srce. Ekstrakt zelenog čaja takođe je dostupan kao dodatak u obliku kapsule.

11. Nar smanjuje nakupljanje plaka

Sok od nara (čist i bez aditiva) dokazano je da smanjuje nakupljanje plaka na zidovima arterija, čak i onaj koji se već tamo nalazi.