Pomelo: Voće za vitalnost

by | 07.10.2023
Pomelo: Voće za vitalnost

Iako možda nije toliko poznato kao drugi citrusi, pomelo je povezan s dugom listom zdravstvenih prednosti

Mnoge naučne studije su dokazale da je pomelo pravi superstar među voćem jer može da uspori znake starenja i pomaže u održavanju nivoa holesterola.

Pomelo je plod pun zdravlja

Plod pomela je vrsta citrusnog voća koja je blisko povezana sa grejpfrutom. Odličan izvor nekoliko esencijalnih hranljivih materija i može da obezbedi ogromnu dozu vlakana, vitamina C i antioksidanasa u svakoj porciji, što ga čini odličnim dodatkom ishrani.

Koje zdravstvene benefite donosi pomelo

Nauka je otkrila da je ovo voće i te kako dobro za zdravlje, a ovo su samo neke od prednosti:

1. Jača imunitet

Pomelo voće je odlična hrana s vitaminom C, a to može da ublaži simptome i skrati trajanje infekcija respiratornog trakta, uključujući običnu prehladu. Ovo voće je bogato antioksidanasima što sprećava oštećenje ćelija od oksidativnog stresa. Prema jednoj studiji u Španiji, antioksidansi mogu čak zaštititi od oštećenja imunih ćelija i povećati otpornost tela na infektivne patogene.

2. Poboljšava varenje

Pomelo je bogat vlaknima. Istraživanja pokazuju da vaš unos dijetalnih vlakana mogu smanjiti rizik od digestivnih stanja, kao što su hemoroidi, čir na želucu i refluks kiseline. Takođe, vlakna poboljšavaju funkciju ceva.

3. Štiti od hroničnih bolesti

Plodovi pomela sadrži flavonoide kao što su naringin i naringenin, koji se takođe obično nalaze u drugim agrumima, poput grejpfruta, limuna, limete i pomorandže. Oni ne samo da mogu ublažiti upale i smanjiti simptome mnogih autoimunih poremećaja, već neka istraživanja takođe sugerišu da antioksidansi mogu zaštititi od hroničnih stanja, kao što su bolesti srca, rak i dijabetes.

4. Može smanjiti nivo holesterola

Nekoliko obećavajućih studija je otkrilo da dodavanje pomela u ishrani može smanjiti nivo holesterola i optimizirati zdravlje srca. Primećeno je da jednjinjna ekstrahovana iz kore pomela pomažu poboljšavaju nivoe lipida, smanjuju trigliceride.

5. Može pomoći u borbi protiv rasta ćelija raka

Iako je potrebno više istraživanja na ljudima, neke studije na životinjama su otkrile da antioksidansi i polifenoli koji se nalaze u voću pomela mogu potencijalno pomoći u usporavanju rasta ćelija raka.

Jedna studija je čak pronašla dokaze da karotenoidi ekstrahovani iz listova pomela mogu inhibirati ćelije melanoma A375, pokazujući njihov potencijal u borbi protiv raka.

6. Usporava znake starenja

Pomelo je bogat vitaminom C i antioksidansima, od kojih su oba važna jedinjenja koja mogu pomoći u usporavanju znakova starenja štiteći od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Pored toga, mnoge sorte su bogate galnom kiselinom, koja ima efekte protiv starenja.

7. Sadrži antimikrobna svojstva

Zanimljivo je da neka istraživanja pokazuju da pomelo može imati antimikrobna svojstva, koja bi mogla biti efikasna protiv štetnih sojeva bakterija i gljivica.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

 

insjoy / gettyimages.com