POČINJE SEZONA BUNDEVA

by | 29.10.2021

Smršajte, ojačajte imunitet i vid

 

Jesen je ušla u naš život i bundeva se vraća u kuhinje kako bi postala deo naših kulinarskih majstorija.

Bundeva je svestrano povrće, koje možete koristiti u mnogim varijacijama. Uživajte u njoj u vidu pirea, može postati osnovni sastojak u toploj supi, kao podloga za vašu testeninu… Bez obzira koliko uživali u bundevi, jedno što je sigurno je da ćete svom telu ponuditi višestruke prednosti.

Zasitiće vas

Bundeva pripada onoj kategoriji namirnica koje su bogate vlaknima. Vlakna čine da se duže osećate sitim i tako ćete manje jesti tokom dana. 

Bogata je vitaminima

Čarobne vitamine naći ćete u slatkoj bundevi. Bogata je vitaminom A, antioksidansima i hranljivim materijama. Takođe sadrži vitamine B kompleksa, kojima duguje intenzivnu narandžastu boju i koji štite ćelije od oštećenja.

Bolje spavate

Ne potcenjujte san! Osim energije koju vam nudi ujutro kada otvorite oči, ne zaboravite da se tokom sna luče one supstance koje razgrađuju masti i pomažu vam da se ujutro probudite ravnog stomaka. Narandžasta bundeva je, dakle, bogata triptofanom, aminokiselinom koja osigurava bolji kvalitet sna.  

Jača vaš imunološki sistem

Kada jedete bundevu  uzmite i semenke, pune su hranljivih materija i fitosterola.

Bolji vid

Ukusna bundeva štiti vaše oči i poboljšava vid. Šolja bundeve sadrži skoro dvostruko više vitamina A od preporučenog dnevnog unosa?