OTKRIJTE ISCELITELJSKE MOĆI LJUBIČASTIH NAMIRNICA

by | 12.08.2023

Zahvaljujući visokoj koncentraciji moćnih biljnih jedinjenja, ova hrana nudi širok spektar zdravstvenih prednosti

 

Iako se ljubičasta boja najčešće povezuje sa voćem, postoji mnogo vrsta ljubičaste hrane koju možete izabrati, uključujući povrće i žitarice. Sve one donose sjajne benefite na zdrablje

Lekovita svojstva ljubičastih namirnica

1. Kupine

Kupine su među najpoznatijim ljubičastim voćem. Ove sočne bobice su prepune hranljivih sastojaka i snažnih antocijanskih pigmenata. Antocijanini su vrsta polifenola koji hrani daje ljubičastu, plavu ili crvenu boju.

Oni su jaki antioksidansi koji štite ćelije od oštećenja i smanjujući upalu koja inače može dovesti do negativnih zdravstvenih ishoda.

Antocijanini donose brojne zdravdtvene benefite. Na primer, naminirce bogate antocijaninima poput kupina može zaštititi od mnogih hroničnih stanja, poput dijabetesa, određenih karcinoma i bolesti srca.

Kupine su takođe pune drugih jakih antioksidansa polifenola, kao i vlakana i mikronutrijenata, uključujući vitamin C, folat, magnezijum, kalijum i mangan.

2. Crni pirinač

Crni pirinač, koji se često naziva „zabranjeni pirinač“, je jedinstvena sorta pirinča koja dobija tamnoljubičastu boju kada se kuva. Za razliku od drugih sorti pirinča ovaj visoko pigmentirani pirinač je odličan izvor antocijanina koji može pomoći u borbi protiv raka.

Pokazalo se da antocijanini crnog pirinča inhibiraju rast ćelija raka i izazivaju smrt ćelija raka u studijama u epruvetama i na životinjama.

3. Patlidžan

Iako nisu tako bogati hranljivim sastojcima kao neke druge namirnice na ovoj listi, patlidžani su bogati antioksidansima i manganom, mineralom neophodnim za zdravlje kostiju i metabolizam.

Kora ljubičastih patlidžana je posebno koncentrisana u antocijaninu nasuninu, za koji se pokazalo da ima antiinflamatorna svojstva i svojstva zaštite srca.

4. Ljubičasti karfiol

Ljubičasti karfiol sadrži antocijanine i ne samo da dodaje boju svakom jelu, već nudi i antiinflamatorne prednosti i može zaštititi od određenih karcinoma, uključujući kolorektalni karcinom. Takođe može smanjiti rizik od srčanih bolesti i obezbediti dugovečnost.

5. Ljubičasta šargarepa

Ljubičasta šargarepa je hrskavo povrće slatkog ukusa koje je prepuno širokog spektra polifenolnih antioksidanata, uključujući antocijanine, cimetnu kiselinu i hlorogensku kiselinu.

Istraživanja su pokazala da ljudi koji konzumiraju dijetu bogatu polifenolima imaju nižu stopu srčanih bolesti, gojaznosti i dijabetesa.

6. Ljubičasti kupus

Ljubičasti kupus takođe sadrži antocijanine, bogat je vlaknima, vitsminima A i C. Pruža moćne antiinflamatorne efekte zahvaljujući visokim nivoima moćnih biljnih jedinjenja koja se nalaze u njegovim visoko pigmentiranim listovima.

Foto: MamaMiaPL / gettyimages.com