OPORAVITE UVELE BILJKE

by | 22.07.2022

Dovoljna  su samo tri sastojka koja uvek imate u kuhinji

Svakome se nekada dogodilo, pogotovo u vreme godišnjih odmora,  da su biljke počele da mu venu. Umesto da ih bacite ili koristite neku hemiju, možete ih oporaviti potpuno na prirodan način i to pomoću sastojaka koje imate u kuhinji.

Potrebno vam je da sačuvate koru od banane i ljuske od jajeta.

Potrebno vam je:

kora od 1 banane

1 kašika mlevene kafe

ljuska od 1 jajeta

300 ml vode

Priprema:

Sve sastojke stavite u blender i zajedno ih izmiksujte. Ovim rastvorom zalijte svele biljke i rezultat će biti vidljiv već sledećeg dana.

Rastvor možete da sipate i u saksiju sa zdravim kućnim lepoticama i one će postati još bujnije i zelenije. Ukolko želite da vaše cveće uvek izgleda zdravo i zadivljujuće postupak ponavljajte povremeno.

Banane imaju kalijum, fosfor i kalcijum, pa baš iz tog razloga imaju pozitivan efekat na biljke. Ovi hranjivi minerali izuzetno pogoduju biljkama u procesu oporavka. Fosfor u banani takođe pomaže u dobrom rastu korena i novih izdanaka.

Ljuske sadrže preko 30 % kalcijuma. Približno svaka ljuska daje oko 4 miligrama kalcijuma. Pored kalcijuma sadrže i magnezijum, fosfor, kalijum i natrijum i oko 5 % organske materije koja je od velikog značaja za kvalitet zemljišta. Organska materija nalazi se u opni koja ostaje na ljusci u obliku proteina i značajan je izvor azota. Ukoliko ne perete ljuske od jaja, sadržaj organske materije može biti i veći.

Savet je i da se biljka barem jednom nedeljno prebriše vlažnom krpom kako bi se skinula prašina i omogućilo da biljka diše.