REČ TRAVARA: OD KADA SAM DECI IZLEČILA BRONHITIS, ČAJEVI I MELEMI SU MOJ LEK

by | 21.07.2022

 Radica Petrović, hemijski inženjer u penziji iz Bora, već decenijama proučava lekovito bilje i na najbolji način spaja tradiciju i narodnu medicinu sa savremenom naukom

Kada se spoje ljubav i posao, uspeh ne može da izostane. To potvrđuje Radica Petrović, hemijski inženjer u penziji iz Bora, koja se bavi sakupljanjem lekovitog bilja. Kaže da je ljubav prema hemiji razvila još kao dete. Završila je srednju hemijsku školu, a zatim i fakultet. Hemija joj je, kako ističe, otvorila vidike i pomogla da razume lekovita svojstva biljaka i njihove međusobne odnose.

– Na ideju da se bavim lekovitim biljem došla sam zbog česte bolesti moje dece. Naime, kćerka mi je često imala upalu grla i bronhitis. Po dve nedelje bila je na antibio­ticima, uključujući i injekcije. Pošto se nije nazirao pozitivan ishod, počela sam da izučavam lekovito biljke koje se može primenjivati kod dece. I sin je imao brohnitis i primao je urbazon da bi mogao da diše. Kada sam proučila šta je urba­zon i shvatila da je to hormon, uvela sam bilje u lečenje svoje dece i rešila probleme. Tada počinje moja ljubav prema biljkama.

Koliko Vam je poznavanje hemije pomoglo u tom poslu?

– Hemija navodi na analizu, na upoznavanje reakcije između elemenata i na mešanje određenih supstanci. Ona nas upoznaje sa suštinom svakog postupka. Kada radite sa biljem, morate poznavati sastav biljaka, koje biljke sa kojima mogu da se sihnronizuju i koji efekat se može postići. Kada poznajete hemiju, lako vam je da napravite meleme, kreme, sapune, tinkture, macerate i drugo.

Koje su prednosti, a koje mane pri korišćenju prirodnih proizvoda?

– Prednosti prirodnih biljnih proizvoda su velike. Svaka biljka sadrži različita jedinjenja i kada se pomešaju dobija se takva smesa koja je izvanredna za organizam. Pored toga što se leči određen organ, ostali organi su stimulisani i ne trpe posle­dice. Iz iskustva kažem da jedna do tri kesice čaja pravi čudo u organizmu. Biljke imaju i određene nedostatke. Sintetički lek je koncentrovan i brže deluje. Ipak, može da izazove nuspojave kod drugih organa.

Kod kojih oboljenja preporučujete čajeve, a kod kojih tinkture?

– Čajevi i tinkture sadrže različite biljke od kojih jedne imaju sposobnost da se bolje rastvaraju u vodi, a druge u alkoholu. Ali, izlečenje se pos­tiže i sa jednima i sa drugi­ma kod iste bolesti. Ja čak prepo­ručujem kombinaciju za brži efekat. Ništa nije pogrešno, ni posebno. Čaj uzimaju oni koji to vole i imaju vremena za kuvanje, a tinkturu oni drugi. Rado bih čaj preporučila u zimskom periodu, za laringitis, astmu i slično.

Koje biljke prijaju bolnom kolenu?

– Kolena mogu da bole iz više razloga. Prvo proverim da li osoba ima pokvarene zube, oštećenu hrskavicu ili nešto slično. Za meleme za kolena blagotvorni su cvet i plod kes­tena, ljuta paprika, kopriva, jorgovan, gavez i mnoge druge. Za čajeve i tinkture mogu se korisititi ove, ali i neke druge biljke, poput kore vrbe, leske, latice ruže…

Šta pomaže kod infekcije bešike?

– Kada se govori o infekciji bešike, to jest cistitisu, misli se na posledice nastale dejstvom bakterija. Za upalu mokraćnih kanala najefikasniji su zim­zelen, maćuhica, kaloper, zečiji trn, kopriva, šipurak, žalfija, uva, borovnica, rastavić, peršun, celer i drugo.

Na koji način možemo da se oslobodimo proširenih vena?

– Samo oboljenje vena je različito i kompleksno, pa se može tretirati na više načina, u zavisnosti od uzroka bolesti. Za varikozne vene koristim zlat­nicu, sikavicu, crvenu dete­linu i đumbir, a za otvorene rane podbel, list zimzelenog, neven, gavez, bovkicu, orah… Ko­ris­tim još i kostriku, borovu koru, kičicu, kleku, hajdučicu, list kupine, koru leske, kokotac.

Koja mešavina bilja prija prostati i na koji način?

– U zavisnosti koji je problem sa prostatom, mogu da se koriste dve vrste čajeva: prvi se pravi od mlečike (barske i brdske), babinog zuba, rasta­vića, lista jagode, rusoma­če, peršuna, crvene deteline i ivanjskog cveća. Sa njom delu­jemo na prostatitis, kalcifikaciju i hormonsku stabilizaciju. Druga mešavina je anis, korijan­der, rtanjski čaj, list duda i list jorgovana. Ova mešavina deluje na bolju prokrvljenost i potenciju.

Kako da se oslobodimo kandide?

– Kandida je veoma dosadna i opasna gljivica, koja može da se useli u krv i polne organe. Napada i usnu šupljinu. Veoma je uporna i treba je što pre eliminisati jer zna da napravi velike posledice u organizmu. Efikasno se tretira sa žalfijom, lavandom, nevenom, ruzma­rinom, ranjenikom, nanom, crnim slezom, sapunjačom, hajdučicom i podubicom.

Koje biljke mogu da odagnaju depresiju?

– Kod depresije blagotvorni su kantrarion, žalfija, bela imela, majčina dušica, matičnjak, bela mrtva kopriva, nana, rusa, ruzmarin, kamilica, divizma, đumbir.

Da li je Vama lično pomog­lo bilje?

– Uglavnom se lečim biljem. Za sada ne idem kod lekara. Samo kad sam u mladosti morala na operaciju slepog creva, kad sam imala ostemijelitis i prelom skočnog zgloba. Sve drugo što naiđe, za sada lečim sama.