NOVI VIRUS NAPADA

by | 16.10.2021

Prenosi ga zaraženi krpelj, a simptomi su vrlo slični prehladi

 

Novi virus otkriven u Japanu, dobio je ime “jezo” po ostrvu i za sada je infekcija otkrivena kod sedmoro ljudi.

Naučnici iz Japana su identifikovali novi patogen, prethodno nepoznat, koji se prenosi ujedom krpelja, a detaljan opis novog virusa otkrivenog na ostrvu Hokaido i nazvan “jezo”, objavljen je u Nature Communications.

Istraživači Univerziteta Hokaido naveli su u studiji da su kod inficiranih primetili postojanje akutne groznice, kao i smanjenje broja trombocita i leukocita. Osim toga, primećena je i disfunkcija jetre.

U periodu od šest godina koliko je trajalo istraživanje, infekcija je otkrivena kod sedam pacijenata. Ono što je podstaklo naučnike da se dublje pozabave ovim virusom bio je slučaj 41-godišnjeg muškarca koji je hospitalizovan sa simptomima kao što su groznica i bol u nogama, a koji su se javili kao posledica ujeda krpelja. Lečenje je trajalo 2 nedelje. Godinu dana kasnije, lekari su lečili jednog drugog pacijenta sa sličnim simptomima. Ova dva slučaja su podstakla naučnike da detaljno analiziraju uzorke krvi od svih koji su se lečili sa istom simptomatologijom.

Sproveli su genetsku analizu patogena, nakon čega su uspeli da utvrde da je reč o virusu koji im ranije nije bio poznat, a pripada rodu nairovirusa. Najsličniji je “sulina” i “tamdi” virusima, koji su otkriveni u Rumuniji i Uzbekistanu. “Tamdi” je poslednjih godina registrovan u Kini kod pacijenata koji su imali akutnu groznicu.

Pa tako, u uzorcima krvi otkriveni su tragovi virusa “jezo” kod još najmanje pet pacijenata, od kojih su svi imali povišenu temperaturu, nizak nivo trombocita i leukocita. Kod ovih pacijenata su takođe uočeni znaci disfunkcije jetre.

“Najmanje sedam ljudi je zaraženo ovim novim virusom u Japanu od 2014. godine, ali do sada nije potvrđen nijedan smrtni slučaj”, rekao je virusolog sa Međunarodnog instituta za kontrolu zoonoze Kejta Matsuno. Novi virus dobio je ime “jezo” (yezo) po starom japanskom nazivu za ostrvo Hokaido, gde je virus prvi put otkriven.

Naučnici su, tražeći izvor virusa, otkrili da je RNA “jezo” virusa prisutan kod tri vrste krpelja koji postoje na ostrvu. Antitela na virus pronađena su kod jelena i rakuna koji naseljavaju to područje.

Matsuno je dodao da iako trenutno nema smrtnih slučajeva povezanih sa “jezo” virusom, testiranje izvan Hokaida i u bolnicama širom Japana je sada od vitalnog značaja.

“Svi slučajevi “jezo” virusa za koje znamo prošli su bez smrtnog ishoda, ali je veoma moguće da bolest postoji i van Hokaida, zato je neophodno da što pre utvrdimo da li se i gde proširio”, kaže Matsuno.