NAJBOLJE VREME ZA DESERT

by | 10.10.2022

 Zašto je važno pravilo “20 minuta” 

 

Uglavnom je nepisano pravilo da nakon što pojedemo glavni obrok, serviramo nešto za desert. Međutim, da li je to pravo vreme za dodavanje ugljenih hidrata?

Iako mnogi ne mogu da mu odole, poslastica posle ručka ili večere mogla bi da doprinese refluksu kiseline, gorušici, uznemirenom stomaku ili samo lošem snu ukoliko slatko jedete neposredno pre spavanja.

– Potrebno je oko jedan do dva sata za varenje ugljenih hidrata. Ako dodate više komponenti kao što su proteini i masti, produžavate vreme varenja. Većina deserata sadrži velike količine masti i ugljenih hidrata (dodatni šećer, brašno, itd.) – ističe dijetetičarka Su Elen Anderson-Hejns.

Ako vam je ikada rečeno da sačekate pre nego što uzmete još jednu porciju ili pojedete desert, postoji razlog zasnovan na istraživanju, jer je mozgu potrebno oko 20 minuta da registruje sitost.

– Može da potraje da vaš stomak komunicira sa našim mozgom kako bismo shvatili da smo siti, ali to ne znači da ne možete da jedete desert odmah posle obroka. Međutim, ako se često nakon deserta ne osećate lepo ili neprijatno sito, savetuje se da sačekate.

Pokušajte da jedete polako i pažljivo i uživajte u obroku za stolom.