NADUTOST I GASOVI: KOJE NAM NAMIRNICE POMAŽU, A KOJE ODMAŽU

by | 03.10.2022

Ako se osećamo neprijatno i imamo nadutost i gasove posle obroka, možda je vreme da preispitamo koju to hranu jedemo i kako da  promenimo ishranu

Nadutost i gasovi – verovatno nema osobe koja se nije suočila sa ovim problemom. Pojedini nutricionisti tvrde da za ovaj problem krivicu snosi pet namirnica, dok ih je šest u grupi koje pomažu da se ovaj problem reši.   Evo koje namirnice pomažu, a koje odmažu kada je reč o gasovima i nadutosti.

NAMIRNICE KOJE IZAZIVAJU NADUTOST I GASOVE

1. Brokoli, kupus, kelj

Kelj, brokoli i kupus spadaju u povrće iz porodice krstaša i sadrže rafinozu – šećer koji ostaje nesvaren sve dok ga bakterije u crevima ne fermentišu, što dovodi do gasova i nadutosti u stomaku.

– To nikako nije razlog da potpuno izbacite ove namirnice iz ishrane. Korišćenje hrane bogate hranljivim materijama i vlaknima dovodi do jačeg, zdravijeg sistema za varenje, koji je manje sklon nadimanju. Važno je samo da ove namirnice unosite u umerenim količinama – kažu nutricionisti, uz preporuku da se ovo povrće kuva na pari.

Kuvanje bilo kog povrća omekšava vlakna i smanjuje supstance koje izazivaju nadutost, tako da ovako termički obrađeno povrće zauzima manje prostora u gastrointestinalnom traktu. Na ovaj način neće se u potpunosti eliminisati ili sprečiti nadimanje, ali će povrće biti lakše za varenje.

2. Pasulj, sočivo, soja…

– To verovatno nije novost, ali pasulj, sočivo, soja i grašak pojačavaju osećaj nadutosti i izazivaju gasove. Takođe sadrže šećere i vlakna koja naša tela ne mogu lako da apsorbuju. Dakle, kada mahunarke stignu do debelog creva, bakterije u crevima pojačano rade. Ovaj proces stvara gasove koji izazivaju nadutost – objašnjava nutricionista.

– Kombinujte mahunarke sa lako svarljivim celim zrnima, poput pirinča ili kinoe. Ako često jedete voće, orašaste plodove i integralne žitarice, povrće koje izaziva nadutost manje će da smeta – kažu nutricionisti.

3. Mleko

Ako osetimo gasove, nakon nekoliko kriški sira ili činije žitarica sa mlekom, možda smo netolerantni na laktozu – što znači da našem telu nedostaju neophodni enzimi da razgrade laktozu, što može da stvori gasove i izazove nadimanje. Nutricionisti zato preporučuju upotrebu mleka bez laktoze.

4. Jabuke

Jabuka, ako je jedemo svakog dana, može da nas spase odlaska kod lekara ali ne uklanja nadustost i gasove. Bogate vlaknima, jabuke takođe sadrže fruktozu i sorbitol, šećere koji se nalaze u voću na koje su mnogi netolerantni. Međutim, jabuke su odlična užina, pa ih ne treba  izbaciti iz ishrane.

– Jedna jabuka dnevno smanjiće rizik od srčanih oboljenja i respiratornih problema. Jedite ih u umerenim količinama i odvojeno od obroka – savetuju nutricionisti. Ostalo voće koje nadima su: kruške, breskve i suve šljive.

5. Previše slana hrana

Izbegavanje natrijuma nije tako jednostavno kao izbegavanje soli. Natrijuma ima u većini prerađene i upakovane hrane, uključujući supe, hleb i druge slane hrane, zato ga mnogi izbegavaju. Pijte puno vode da biste isprali nagomilane količine natrijuma jer može da izazove nadutost i gasove.

NAMIRNICE KOJE SMANJUJU NADUTOST I GASOVE

1. Krastavac

Ljudi koriste krastavce da smanje natečenost ispod očiju, ali su podjednako delotvorni i da spreče nadutost. Ovo povrće  sadrži kvercetin, flavonoidni antioksidans koji nam u tome pomaže. Dokazano je da krastavci sprečavaju dejstvo proinflamatornih enzima, pa je dobro da se krastavac jede svež ili da se slatko piće zameni čašom vode u kojoj se nalazi krastavac.

2. Banane

Namirnice bogate kalijumom, poput banana, avokada, kivija, pomorandže i pistaća sprečavaju zadržavanje vode, regulišući i nivo natrijuma u ​​telu i na taj način mogu da smanje nadimanje koje izaziva so. Banane imaju rastvorljiva vlakna koja mogu da ublaže ili spreče zatvor. Jer nadutost može biti izazvana i opstipacijom.

3. Špargle

Špargle mnogi zovu superhranom protiv nadimanja. Naravno, one mogu da daju neprijatan miris urinu, ali pomažu da se izbaci višak vode, čime se oslobađamo nadutosti i gasova. Takođe sadrži prebiotike, koji podržavaju rast „dobrih” bakterija, što pomaže u održavanju ravnoteže gasova u našem probavnom sistemu.

4. Seme komorača

Komorač se takođe smatra blagotvornim za rad digestivnog trakta. Ovo seme ima jedinjenje koje opušta mišiće, što omogućava prolaz gasova i ublažava nadimanje.

5. Đumbir

Đumbir sadrži enzim zingibain, koji pomaže u varenju proteina. Pomaže da se hrana lakše vari, smanjuje nadimanje, gasove ili zatvor. Ako osećate nadutost i gasove, pijte domaći čaj od đumbira koji se priprema tako što se nekoliko kriški đumbira prelije šoljom vrele vode, ostavi da odstoji pet do deset minuta, procedi i pije tokom dana.že u razgradnji proteina u sistemu za varenje, što varenje čini lakšim. Tropsko voće deluje i na zapaljenje, kao i vlakna koja podržavaju bolju probavu. Jedite papaju celu i svežu ili pijte smuti od ovog voća, savetuju nutricionisti, da bi se izbegla nadutost gasova.

6. Jogurt sa probioticima

Probiotici pomažu u regulisanju varenja i štite opšte zdravlje digestivnog trakta. Naravno, možete uzimati probiotske suplemente, ali je još bolje da pijete jogurt.