CRNI ČAJ, ZELENI ČAJ… KOJI JE BOLJI?

by | 01.10.2022

 Možda je to već jedna od vaših omiljenih navika tokom jeseni i zime, ali novo istraživanje otkriva da može uticati i na to da doživite duboku starost

 

Crni čaj, kaže nova naučna studija, u količini od dve ili više šoljica dnevno, povezan je sa manjim rizikom od smrti od patoloških uzroka.

Zeleni čaj je možda dugo bio poznat po svojim zdravstvenim prednostima, ali nova studija sugeriše da bi crni čaj takođe trebalo da bude na našoj listi izbora u ishrani.

Studija je obuhvatila skoro 500.000 muškaraca i žena starosti od 40 do 69 godina. Baza podataka je uključivala informacije koje su učesnici prijavili o svojim navikama pijenja čaja, fokusirajući se na učestalost uživanja u ovom napitku i potencijalne dodatke koje su ubacivali u svoje šolje.

Neki učesnici uopšte nisu pili crni čaj, drugi su pili redovno, a bilo je i onih koji su pili i do 10 šoljica dnevno. Otprilike 10 godina nakon prvobitnog istraživanja, istraživači su otkrili da ljudi koji piju 2 ili više šoljica crnog čaja dnevno imaju manji rizik od umiranja od uzroka kao što su kardiovaskularne bolesti, ishemijska bolest srca i moždani udar.

Ako ne možete da popijete svoju omiljenu šoljicu običnog čaja bez dodataka, imamo dobre vesti za vas. Prema studiji, nije bilo značajnog smanjenja zdravstvenih koristi za one koji su dodavali mleko ili šećer u čaj. Naravno, to ne mora da znači da su šećer i mleko najzdraviji način da se pije čaj. Stručnjaci preporučuju ograničavanje šećera i zasićenih masti, poput onih u mleku, ali svakako ovi dodaci nisu uništili korisna svojstva crnog čaja.

Postoji nekoliko dobrih razloga zašto zeleni i crni čaj mogu biti tako korisni.

Čaj je bogat bioaktivnim jedinjenjima. Oni imaju potencijal da smanje oksidativni stres i upalu, nešto što bi moglo da zaštiti od zdravstvenih problema poput raka i bolesti srca. Istraživači, međutim, ističu da studija ne dokazuje da pijenje čaja smanjuje smrtnost, već sugeriše da ako pijete čaj, a posebno crni čaj, možete dočekati starost bez straha od mnogih oboljenja.