MRŠAVLJENJE UZ ETERIČNA ULJA: KADA DA KORISTITE LAVANDU A KADA CIMET

by | 08.06.2022

Pomažu u detoksikaciji, obuzdavaju apetit i upravljaju stresom. Kako da izaberete najbolje?

 

 

Eterična ulja su zaista dobro sredstvo koje može pomoći u detoksikaciji, obuzdavanju apetita i upravljanju stresom. Kako da izabereta najbolje?

 

Ulje limuna

Svojim detoksikacijskim i regenerišućim svojstvima, eterično ulje limuna pomaže pri gubitku kilograma, a istovremeno podiže nivo energije i raspoloženje.

Provereno podmlađuje kožu.

Dodajte dve kapi limuna u vodu svako jutro. Ili utrljajte jednu ili dve kapi limunovog ulja na stopala.

Ulje lavande

Smiruje, otklanja nervnu iscrpljenost i povećava mentalnu aktivnost.

Lavanda je odlična i za varenje, bolji san, čak i za ublažavanje bolova. Nakapajte dve kapi na untrašnju stranu ruke dva puta dnevno kako biste podržali  rad nadbubrežne žlezde ili nanesite na tabane pre spavanja za bolji san.

 Ulje đumbira

Osim što je pomoć pri probavi i eliminaciji mučnine, ulje đumbira  takođe je odlično za čišćenje jetre, balansiranje šećera u krvi i poboljšanje metabolizma.

Za svakodnevnu upotrebu uzimajte đumbir u kapsulama ili koristite ga kao začin u jelima.

 Ulje cimeta

Odlična pomoć u smanjenju nivoa šećera u krvi –  stabilan nivo šećera smanjiće glad i prejedanje. Cimet, takođe, pospešuje metabolizam i razlaže šećere u energiju.

Da biste dobili najviše koristi od ulja cimeta, uzmite ga pre obroka.

 Ulje komorača

Eterično ulje komorača  izvor je melatonina. Iako obično koristimo melatonin kao pomoć pri spavanju, takođe je utvrđeno da smanjuje debljanje stvaranjem više dobre, tj. smeđe masti (koja sagoreva kao energija) umesto loše, bele masti (koja se skladišti za energiju).

U srednjem veku, semenke komorača su se jele u dane posta jer je bilo sredstvo za smanjenje apetita.