KO (NE) SME DA JEDE SENF?

by | 08.06.2022

Nove studije kažu da su sastojci senfa antikancerogeni a seme slačice, koja je njegov glavni sastojak, može da pomogne da osobe koje su se  onesvestile brže „dođu sebi”

Senf je pikantna namirnica koja spada u omiljene priloge nezdrave hrane. Budući da je posna namirnica, može vrlo lepo da se kombinuje sa salatama ili sa ribom. Senf ima malo kalorija, veoma specifičan ukus, ali i brojne koristi za zdravlje jer uništava bakterije.

Biljka slačica je osnovni sastojak senfa i njoj duguje status zdrave hrane, začina, ali i prirodnog sredstva u preven­ciji i pomoći u lečenju. Za­nim­ljivo je da slačica spada u veoma retke biljke koje imaju jednak procenat ugljenih hidrata, masti i proteina, što je po nutritivnim standardima gotovo idealan odnos.

Takođe, slačica sadrži vitamine A, C i E, niamin, tiamin i riboflavin, kao i fosfor, kalijum i kalcijum. Bo­ga­ta je „dobrim” omega 3 masnim ki­se­li­nama. LJutinu joj daje sastojak koji se zove glikozid sinalbin, koji je jak antioksidans.

Senf obiluje vitaminom A, magne­zi­ju­mom, gvožđem, fosforom, selenom, na­tri­jumom i proteinima. Odličan je za re­duk­cione režime ishrane jer na 100 g/ 75kcl.

Međutim, nije dobro konzumirati ga u prevelikim količinama, budući da sadrži dosta natrijuma. Ovo posebno važi za osobe sa visokim krvnim pritiskom, jer senf u velikoj količini može da im poremeti vrednosti izazivajući „skok“.

U rezultatima pojedinih istra­živa­nja, navode se dokazi o antikan­ce­rogenom dejstvu senfa. Najjači efekat pokazuje kod malignih oboljenja digestivnog trakta. Smatra se da je za ovo dejstvo zaslužna slačica. Senf sadrži i selen, koji takođe može da pomogne u prevenciji ma­li­gnih bolesti, da spreči napa­de astme i reumatskih obo­ljenja. Magnezijum je zna­čajan za regulaciju krvnog pritiska i dijabetesa, kao i u prevenciji dijabe­te­sa, bolesti srca i krvnih sudova. Pomaže kod migrena.

Zanimljivo je da seme slačice može da pomogne osobama koje su se onesvestile da povrate svest. Biće dovoljna samo kašičica slačice da se stavi onesvešćenoj osobi ispod nosa. Seme ima ukus izuzetne ljutine i mirisa. I u ovom slučaju ne treba preterivati sa konzumacijom, jer može da dođe do upale želuca, creva i jajnika.

Semenke slačice mogu da pomognu u ubrzavanju metabolizma, kod srčanih oboljenja i problema sa crevima i jetrom. Takođe, poboljšava cirkulaciju, čisti krvotok i dobar je za prevenciju prehlade.

Kako da pripremimo domaći senf

Potrebno: Seme slačice (2/3 šolje mešane, i crne i bele), so (kašičica), limunov sok (šolja), mlaka voda (1/3 šolje) i začini po želji.

Priprema: Pomešajte sa vodom limunov sok, potopite slačicu i ostavite da stoji tri dana poklopljeno. Sameljite smesu, dodajte začine i so. Sveže napravljen senf ostavite u frižideru nekoliko dana pre korišćenja, tako će biti još lepšeg ukusa.