MOŽE LI VIKEND SPAVANJE DA NADOKNADI NEDOSTATAK SNA

by | 26.11.2021

Ako tokom nedelje mislite da ćete spavanje nadoknaditi tokom subote i nedelje, varate se

 

 

Često se umorni i neispavani ujuro budimo sa jednom mišlju: naspavaću se tokom vikenda. Čini se da to nije samo fraza. Jedna švedska studija sprovedena na čak 44.000 osoba pokazala je da možemo nadoknaditi propušteni san.

Tokom istraživanja, koje je trajalo 13 godina, praćeni su ispitanici i njihov san. Pokazalo se da je manjak sna  opasan za zdravlje, ali da ga srećom možemo nadoknaditi. Osobe koje dnevno spavaju pet sati, ugrožavaju zdravlje više od osoba koje spavaju preporučenih sedam. Međutim,  negativne posledice na zdravlje se smanjuju kada manjak nadoknadimo tokom vikenda ili prvom prilikom.

Ipak, uvek postoji veliko “ali”. Istraživanje naučnika sa inistutua Kolorado, pokazalo je da takav način funkcioniše samo na kratke staze. Jednostavno, ne možemo svake nedelje bez negativnih posledica spavati samo pet sati i onda za vikend nadoknaditi propušteno. Ispitanici koji su tako radili, razvili su veći rizik obolevanja od dijabetesa. Takođe studija je pokazala da osobe koje manje spavaju tokom radne nedelje, imaju sklonost konzumacije kasnih obroka i u skladu sa tim, češće pate od prekomerne težine.

Propušten san možete nadoknaditi, ali trebalo bi da pripazite da to ne postane navika. Potrebno je pridržavati se preporučenih sedam sati sna, ali isto tako, ako se koji put dogodi da je iza vas neprospavana noć, nemate razloga za brigu.