ŽENE ČEKA MENOPAUZA, A ŠTA SE DOGAĐA SA MUŠKARCIMA NAKON 50. GODINE

by | 27.11.2021

 Muškarci  odjednom shvate da više nemaju snagu, javlja se artritis, nervi popuštaju

 

Muškarci nakon pedesete odjednom shvate da više nemaju snagu, mišići više nisu toliko snažni, nivo testosterona opada kao i libido.

Mišićna ograničenja
Kako starimo, pogotovo kad pređemo pedesetu, reduciramo mišićne napore. Muškarci koji inače češće nose teške terete i rade fizički zahtevnije poslove, počinju da rade manje naporno, pa se shodno tome smanjuje i mišićna masa. Mišići gube  elastičnost i postaju krući. Mišiće koriste ređe,  jer više ne rade iste poslove kao kad su bili mlađi. Mišićna masa se smanjuje, pojavljuje se artritis. Jedino što se u toj situaciji može učiniti je biti i dalje aktivan.

 Manjak vode
Mlađe telo sastoji se od oko 61 posto vode, ali nakon pedesete taj se procenat smanji na  oko 55 posto. Telu je voda potrebna da bi  normalno funkcionisalo.  Važno je uvek piti dovoljno vode i povećati unos nakon pedesete.

Niži nivo testosterona
Ovo je bilo predmet mnogih debata jer neki smatraju da snižen nivo testosterona povezan s drugačijim prehrambenim navikama, bolestima, debljinom i uopšteno stilom života. Međutim, nivo ovog hormona nakon pedesete  smanjuje se jer se više troši za obnovu mišića i oštećenih tkiva.
Kako bi se nivo testosterona vratio u normalu, važno je redovno vežbati kako bi se smanjio nivo masnoće u telu.

 Mentalna nestabilnost
Pod pojmom “nestabilnost” misli se na depresiju, gubitak pamćenja i teskobu. Nakon pedesete telesni procesi usporavaju i promene počinju da vladaju organizmom. Sve se to obično smatra negativnim promenama i može da utiče na mentalno stanje osobe. Muškarci tada obično shvate da više nemaju snagu 19-godišnjaka i postanu vrlo strogi prema sebi. Mentalna stabilnost može se očuvati ako se promeni gledište na datu situaciju i zadrži aktivan životni stil.