Maslac: Ne uskraćujte sebi ovu namirnicu! Evo za šta je sve dobar

by | 10.02.2024
Maslac: Evo za šta je sve dobar

Maslac u umerenim količinama ne samo da neće štetiti vašem telu i neće dodati dodatne centimetre vašem struku, već će obogatiti ćelije esencijalnim mikroelementima.

Danas mnoge žene, posebno one koje su na dijeti, izbegavaju da jedu maslac, uprkos njegovim velikim zdravstvenim prednostima. U međuvremenu, svaki nutricionista je spreman da potvrdi: umerena potrošnja maslaca uopšte ne šteti vašoj figuri. A ponekad čak i suprotno…

Maslac donosi brojne zdravstvene prednosti

Postavlja se pitanje: odakle dolaze prednosti maslaca? Na kraju krajeva, čak i prva asocijacija koja se javlja kada pomenete maslac je „masno”. Da, to je tačno, ali radi se o dobrim masnim kiselinama koje su neophodne za normalno funkcionisanje tela.

Maslac je bogat korisnim jedinjenjima

Maslac takođe sadrži vitamine i puno korisnih organskih materija. Važno je znati da dnevno možete konzumirati oko 10-30 g ovog proizvoda. Ova količina putera dnevno ne samo da neće štetiti vašem telu i neće dodati dodatne centimetre vašem struku, već će obogatiti ćelije esencijalnim mikroelementima.

Da li je dobar za holesterol?

Možda najveći razlog za zabrinutost kada jedete puter je sadržaj holesterola. Naučnici su ovu supstancu uzdigli u rang najvažnijih neprijatelja našeg organizma, ali su zaboravili da napomenu da ne samo da se sam holesterol proizvodi u našem telu, već ga je potrebno unositi i spolja.

Dakle, holesterol je uključen u formiranje polnih hormona koji su nam toliko neophodni. Holesterol je takođe neophodan za normalno funkcionisanje ćelija, jer je jedna od komponenti tokom njihove izgradnje.

Takođe, bez holesterola, naš mozak slabo reaguje na supstancu kao što je serotonin, poznat kao „hormon sreće“, a to neminovno dovodi do depresije i lošeg raspoloženja uopšte.

Neophodni vitamini

Vitamini A, B, C, D i E sadržani u puteru izuzetno pozitivno utiču na rast i stanje noktiju, kose, kože, kostiju i mišića. Dakle, vitamin D aktivno učestvuje u formiranju nervnog tkiva i kostiju.

Vitamin A je odgovoran za dobar vid, normalno funkcionisanje sluzokože, a takođe daje koži zdrav izgled. Vitamin E se takođe odnosi na prednosti putera – jača i podstiče rast kose, mišića i noktiju.

Prednosti maslaca u narodnim receptima

Ljudi su znali za pozitivne efekte ulja i pre nego što je to naučno dokazano, pa su uspeli da ga uvrste u recepte koji pomažu kod raznih tegoba i nedaća:

  • Ako imate malu decu i izbijanje zuba je jako bolno, namažite im desni puterom, to će ih smiriti i nakratko olakšati ceo proces.
  • Treba jesti puter i šećer ako imate suv kašalj, hemoptizu ili pleuritis, slična mešavina služi i kao diuretik.
  • Maslac se koristi za podmazivanje tela za urtikariju, lišajeve i razne vrste osipa.
  • Maslac sa meko kuvanim jajetom leči bolove u bešici.
  • Maslac sa vinom pomaže kod dijareje.
  • Čaša soka od nara sa kašikom putera pomaže kod dizenterije.
  • Maslac nanesen na kožu noću čini je mekom, čistom i daje joj sjaj.Recept protiv prehlade

Tokom epidemije prehlade, možete napraviti domaće ulje od limuna i belog luka. Dakle, za pripremu prve potrebno je 300 g putera, sok od 1 limuna i 50 g sitno seckanog peršuna.

Sve ovo pomešajte, posolite i uzimajte svaki dan po kašičicu. Za pripremu ulja od belog luka biće vam potrebno 350 g ulja i 20 g zgnječenog belog luka, takođe pomešajte sastojke i koristite kašičicu dnevno.

Sada znate o prednostima putera ne samo kao izvora holesterola i vitamina neophodnih za naše telo, već i kao jednog od sastojaka u lečenju različitih bolesti. Glavna stvar je da ne mešate maslac sa margarinom, jer samo prirodni maslac može sadržati sve gore navedene korisne osobine.

Igor Dudchak / gettyimages.com