LIST SMOKVE ZA ČAJ I ŽVAKANJE

by | 11.07.2022

Prevencija  dijabetesa, raka, čira na želucu, a  pomaže i pri mršavljenju

 

Ukoliko bolujete od dijabetesa, čira na želucu, bronhitisa ili muku mučite sa visokim pritiskom, čaj od lista smokve je pravi spas.

Listovi smokve obiluju antioksidantima i vlaknima. Među ostalim, sadrže vitamine A, B1 i B2 te minerale kalcijum, gvožđe, mangan, fosfor, kalijum i natrijum.

Premda se plodovi ne preporučuju dijabetičarima zbog visokog nivoa šećera, smokvin list je zdrav i koristan upravo za njih jer pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi.

Dobra vest je i ta da konzumacijom čaja možete čak i prevenirati dijabetes, jer ćete povećati osetljivost na insulin.

Smokvini listovi naročito se preporučuju za tegobe urinarnog i probavnog trakta, pomažu snižavanje visokog pritiska i nivoa triglicerida u krvi, čime pružaju dodatnu zaštitu srcu i krvnim sudovima.

Dobrobiti lista smokve: reguliše nivo šećera u krvi, pomaže pri mršavljenju, stabilizuje krvni pritisak, snižava triglyceride, jača kosti, pomaže kod kožnih oboljenja, pomaže kod anemije, ublažava tegobe čira na želucu, sprečava zatvor, unapređuje zdravlje srca i krvnih sudova, pomaže kod afti.

Osim što od njih možete pripremati čaj, listove možete i žvakati, što je odlično kod čira na želucu.

U kasno proleće, leto ili jesen otrgnite sa stabla zdrave i čitave smokvine listove te ih rasporedite po površini na kojoj ćete ih sušiti.

Sušite ih u senci, na tamnom i prozračnom mestu. Da su listovi suvi, videćete po tome što su se smežurani i mrve se pod prstima kad ih stisnete. Kako bi se brže osušili, možete ih pre sušenja i malo iscepkati.

Kad se osuše, smrvite ih pa ostavite u staklenu teglu sa poklopcem.

Čaj od lista smokve

U zdravstvene svrhe, čaj od smokvina lista preporučuje se piti oko mesec dana svaki dan, a zatim pauzirati nekoliko nedelja kako bi ponovna konzumacija imala jednako snažno lekovito dejstvo.

Pomoć kod dijabetesa

2 kašičice osušenih listova smokve prelijte šoljom (200 ml) ključale vode. Pokrijte i ostavite da odstoji 10-15 minuta. Zatim procedite. Svako jutro popijte jednu šoljicu ovog čaja uz doručak.

Pomoć kod čira na želucu i afti u usnoj šupljini

Svaki dan dobro sažvaćite po 2 nežna smokvina lista te ih progutajte. Osim što će pomoći kod čira, osvežiće će vaš dah i ublažiti neugodne afte.

Pomoć kod bronhitisa

Prokuvajte 3 smokvina lista u vodi s malo smeđeg šećera pa popijte.

Osim kod dijabetesa, čira, afti i bronhitisa, čaj se preporučuje piti i za bolje zdravlje srca, snižavanje krvnog pritiska te kao pomoć u lečenju karcinoma i anemije.