GASTROENTEROLOG UPOZORAVA: KOMBINACIJA TRI NAMIRNICE UBIJA ŽELUDAC

by | 11.07.2022

 Gastroenterolog Nurija Dijanova tvrdi da ne smemo da mešamo kafu, čokoladu i alkohol

 

 

Gastroenterolog, nutri­cionista Nurija Dija­nova, otkrila je uz koje namirnice kafa nikako „ne ide“. Reč je o dvema koje mnogi uzimaju uz crni napitak ili nakon ispijanja – alkoholu i čokoladi.

Najgora kombinacija je kafa sa čokoladom ili alko­holom, kaže Dijanova. Pošto kafa sa čokoladom, kao i sa alkoholom, pomaže da se opusti donji sfinkter jednjaka, rezultat su: gorušica, peckanje i refluks sadržaja želuca u jednjak.

Čak i ako ne osećate nela­godu, vremenom mogu da se jave znaci upale jednjaka, upozorava Dijanova. Takođe, ona ne preporučuje da uzi­mate kafu na prazan stomak, ono što najveći broj ljudi u Srbiji radi, jer utiče na sekreciju želuca.

Istovremeno, doktorka je otkrila i koja kombinacija se preporučuje, a to je espreso kafa sa biftekom.

„Espreso je koncentrisan napitak, sadrži organske kiseline koje poboljšavaju proces varenja, bolje deluju na ,kompaktno, meso zajedno sa želudačnim sokom“, objašnjava doktorka.

Neko vreme nakon ispija­nja espresa, Dijanova prepo­ru­čuje da svakako popijete čašu vode kako biste nadok­nadili tečnost u telu, jer kafa deluj diuretički.

Ipak, lekari upozoravaju da preteran unos kafe ima negativan uticaj na zdravlje, prvenstveno na srčani mišić, jer se nakon pića ubrzava broj otkucaja srca. Stručnjaci napominju i da jedna ili dve šoljice kafe dnevno neće imati negativan efekat.